Met een nieuwe baas voor het Professional Refereeing Department (PRD) hoopt de Belgische voetbalbond om de scheidsrechtelijke dwalingen tot een minimum te beperken. "Het doel is betere beslissingen op het veld en een betere communicatie tussen de VAR en de scheidsrechter."
Onterecht afgekeurde goals, verkeerd gefloten strafschoppen, clubs die eisen om wedstrijden te laten herspelen... De scheidsrechters hebben dit seizoen al heel wat controverse veroorzaakt.
Door Herbert Fandel te vervangen door Peter Willems aan het hoofd van het departement arbitrage heeft de Belgische voetbalbond (KBVB) nu ingegrepen. Het was een van de eerste strijdpunten van de nieuwe CEO Piet Vandendriessche.
"Het was nodig om het departement onder handen te nemen en een nieuwe leider aan te stellen", vertelt de CEO aan Sporza. "Peter heeft veel ervaring in het voetbal en heeft goede leiderschapskwaliteiten."
Peter Willems was eerder al CEO van OHL. "Hij zal zich niet bezig houden met de aanduiding van de scheidsrechters en scheidsrechtelijke beslissingen", verduidelijkt Vandendriessche. "Hij zal vooral het departement leiden."
"We hebben voldoende specialisten rond arbitrage in huis, maar we hadden iemand nodig met ervaring die de rust kan terugbrengen in het scheidsrechterskorps. Het is de eerste prioriteit dat de refs met voldoende rust en sereniteit hun job kunnen uitvoeren."
"Op termijn hopen we zo nog betere beslissingen op het veld te krijgen en betere communicatie tussen de scheidsrechter en de VAR."
We moeten in België ook de lat hoog leggen: we hebben nu te weinig topscheidsrechters die op Europees niveau kunnen fluiten.
Fandel stapt per direct op. "Hij vond dat het in de huidige omstandigheden beter was om de eer aan zichzelf te houden. Hij laat zo voldoende ruimte voor Peter Willems om de leiding over te nemen."
Bertrand Layec, technisch directeur van het PRD, blijft nog aan tot het einde van het seizoen. "Het is aan Peter Willems om iemand te vinden met de technische capaciteiten van Layec", aldus Vandendriessche.
"We willen de scheidsrechters voldoende ondersteunen en ook werken aan de instroom van nieuwe scheidsrechters. We moeten in België ook de lat hoog leggen: we hebben nu te weinig topscheidsrechters die op Europees niveau kunnen fluiten."
En wat met de VAR? "Er is zeker ruimte voor verbetering. Maar laten we niet vergeten dat de technologie relatief jong is. Ook in andere landen worden af en toe minder goede beslissingen genomen. We zijn zeker niet alleen in Europa."
"We moeten naar onszelf kijken en zorgen dat de kwaliteit van de beslissingen beter wordt. Ik heb er vertrouwen in dat we met deze investeringen zullen bereiken in de toekomst. Toch is het geen exacte wetenschap, af en toe zal er nog discussie zijn."