Spring naar de inhoud

Uit woelige wateren, maar nog geen brevet: de Belgische balans na het WK zwemmen

Uit woelige wateren, maar nog geen brevet: de Belgische balans na het WK zwemmen
 ma 19 februari 2024 17:01

Na het WK zwemmen heeft België opnieuw een uithangbord. Lucas Henveaux wierp zich op als het gezicht van de volgende generatie, die met z'n vieren naar de Spelen in Parijs gaat. Tijd voor hoerastemming? "Er is 15 keer in het water gesprongen en er kwamen maar twee PR's uit", oordeelt zwemanalist Sidney Appelboom in Sporza Daily.

Een finaleplek voor Lucas Henveaux op de 400 meter vrije slag - gevolgd door een Belgisch record en 5e plek. Ook een halve finale op de 200 meter vrije slag, net als Valentine Dumont en Fleur Vermeiren op de 50 meter schoolslag. 

 

Op papier zien de WK-prestaties van de Belgen er allerminst somber uit. "Dat is op zich wel naar verwachtingen", deelt Kim Van Malderen, teammanager van de Belgische Koninklijke Zwembond.

 

"Alleen hadden we wel gehoopt op nog wat extra halve finales. En uiteraard dat de twee dames-estafetteteams zich toch hadden gekwalificeerd voor de Olympische Spelen."

 

Je merkt het. Ondanks de knalprestaties van de 23-jarige Henveaux én de vier zwemmers die zich plaatsten voor Parijs '24, komt België toch met een dubbel gevoel terug uit Doha. 

 

"Aan hem gaan we nog veel plezier beleven", weet ook kenner Sidney Appelboom. De andere zwemmers hebben allemaal hun eigen verhaal.

 

"Roos Vanotterdijk zwom geen halve finales, maar was toch redelijk als je haar trainingsarbeid en beslommeringen met haar coach in rekening brengt. Toch vraag ik me af of het goed komt voor de Spelen."

 

"Dan zijn we aanbeland bij Valentine Dumont. Zij zwom Belgische records voor het WK, maar op D-day blijft ze daar anderhalve seconde boven. Tot slot zwom Florine Gaspard niet, wat een faliekant gemis was voor kwalificatie bij de estafetteploeg."

 

Het rapport? "België heeft 15 keer in het water gesprongen, maar er zijn maar twee persoonlijke besttijden uitgekomen. Dan is dat een mager WK", oordeelt Appelboom.

Ik blijf het zeggen: er is geen beleid. Men doet nog altijd maar wat aan de top.

Sidney Appelboom

Op zoek naar verklaringen, dan maar.

 

"Vier coaches op vier jaar tijd zal zeker niet geholpen hebben", steekt de zwemanalist van wal. "Ik blijf het zeggen: er is geen beleid. Men doet nog altijd maar wat aan de top."

 

"Ook nu weer in de aflossingen stijgt geen enkele zwemster boven zich uit. Dat terwijl het doel op slechts 4 seconden trager staat dan het Belgische record. Maar belangrijke schakels deden niet mee ..."

 

De visie op lange termijn ontbreekt, vindt Appelboom. "Want de estafette brengt het zwemmen naar een hoger niveau, kijk maar naar Pieter Timmers in zijn tijd. Hij steeg boven zichzelf uit en tilde België omhoog."

 

Gemiste kansen, zijn het. Al doet nieuwe coach Brigitte Becue haar best om de Belgische zwemmers zo goed mogelijk richting Olympische Spelen te begeleiden. "Dus we blijven positief", besluit Appelboom.

 

Want in Tokio was de Belgische delegatie maar vertegenwoordigd door twee zwemmers, nu zijn dat er vier. Wat zijn hun kansen komende zomer?

 

"Cijfermatig doen we het dus al beter", zegt Van Malderen. "Maar hopelijk kunnen de atleten er minstens de halve finale zwemmen, wie weet zelfs een finale. Dan hebben we het goed gedaan."

 

De woeligste wateren lijken dus achter de rug voor de Belgische zwemwereld. Al ligt er nog veel werk op de plank om weer gloriedagen - mét eremetaal - te beleven.

Gerelateerd: