Ga naar de inhoud

"Dit is de domst mogelijke manier om gediskwalificeerd te worden": Nederland ziet kans op WK-medaille in rook opgaan

 wo 14 februari 2024 17:07
Toussaint zet haar zwembril af en hangt op de koorden na een zware inspanning.
Vorig jaar eindigde Nederland nog als 4e op de mixed 4x100 meter wisselslag.

Ontgoocheling troef in het Nederlandse kamp op het Wereldkampioenschap zwemmen in Doha (Qat). Op de 4x100 meter wisselslag voor gemengde landenteams maakten onze noorderburen een grote kans op een medaille. Met een 2e plek in de reeksen zag het er goed uit, tot een uitsluiting roet in het eten gooide.

Zoek vanavond niet naar Nederland in de finale van de mixed 4x100 meter wisselslag.

 

Tijdens de reeksen deze ochtend zwom het oranje kwartet naar een 2e plaats, maar door een uitsluiting werd hun tijd teniet gedaan.

 

Het liep fout bij slotzwemster Kira Toussaint, die de vrije slag voor haar rekening nam. Bij haar keerpunt kickte ze al terwijl ze nog op haar rug lag. Op de 4x100 meter vrije slag is dit toegestaan, op de wisselslag niet.

 

Het verschil?

 

Bij de wisselslag moet elke slag die gezwommen wordt, verschillend zijn van een eerder gezwommen slag. Omdat rugslag een aparte slag is, mag je bij de andere slagen dus niet meer op de rug zwemmen.

 

Zelf kon Toussaint haar ogen niet geloven toen ze het nieuws vernam: "Ik vind dit nergens op slaan. Er is ook niemand die dit vandaag tegen me gezegd heeft, maar ik ga niemand de schuld geven."

 

Ook bij Caspar Corbeau, die de schoolslag zwom, was de ontgoocheling groot. "Dit is de domst mogelijke manier om gediskwalificeerd te worden", zuchtte hij. "Ik wist niet eens dat het mogelijk was."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.