Ga naar de inhoud

Heerst Bart Swings op het WK opnieuw op de massastart? "Wil mijn zegereeks zo lang mogelijk rekken"

 di 13 februari 2024 18:14
Swings
Bart Swings met een wapperende tricolore: een vertrouwd beeld de voorbije jaren.

Vanaf donderdag worden op de supersnelle baan van Calgary de wereldtitels in het schaatsen uitgedeeld. Bart Swings wil niet alleen zijn titel op de massastart verlengen, maar hij hoopt ook op een medaille op de 5.000 meter.

Sinds zijn olympische titel in Peking staat Bart Swings nog meer dan ooit synoniem met de massastart. "Sinds het EK vlak voor die Spelen heb ik geen enkele grote titel meer laten liggen", zegt Swings niet zonder trots.

 

Als we even de rekensom maken: in nog geen twee jaar tijd veroverde Swings 1 olympische titel, 1 wereldtitel en 2 Europese titels.

 

"Ooit zal die zegereeks natuurlijk stoppen. Maar liefst niet op dit WK. Ik wil deze streak nog een tijdje rekken."

 

Net als vorig jaar heeft Swings meer dan ooit naar dit WK gepiekt, waar hij vroeger soms iets te veel van zijn kruit op de Wereldbeker verschoot. "Vorig jaar werkte die aanpak supergoed."

 

"Dit jaar voelde ik na mijn trainingskamp op de fiets - waar ik even weg was van het ijs en weg van alle stress - dat ik weer helemaal gefocust was en ik mijn kracht weer goed kwijt kon op het ijs."

In Salt Lake kwam ik nog wat snelheid tekort, maar daar heb ik aangewerkt. Ik heb een plan.

Bart Swings

Swings zal wel weer moeten omgaan met de status van topfavoriet, de man waar iedereen tijdens de race naar kijkt. "Als ik naar de voorbije jaren kijk, dan merk ik dat Nederland altijd rijdt voor een massasprint. Weinig jongens nemen initiatief op het WK."

 

"Het kan dus zijn dat het weer een rustige wedstrijd wordt die in de eindsprint beslist wordt. Daarom heb ik de laatste weken iets meer gefocust op mijn topsnelheid."

 

"Ik heb mijn twee trainingen op de massastartbaan helemaal in het teken van die snelheid gezet. In Salt Lake City kwam ik nog wat tekort op de Koreaan (Chung Jae-Won), maar nu heb ik een plan."

"In de buurt van de medailles op de 5 km"

In vergelijking met vorig jaar is het programma van Swings op dit WK afstanden nóg wat drukker. In amper 4 dagen start hij normaal gezien in 4 races. Het verschil met 2023: de ploegenachtervolging.

 

Op die achtervolging neemt Swings de minder ervaren Jason Suttels en Indra Médard, met als ultieme doel, een eindje verderop, een ticket voor de Spelen. Suttels en Médard hebben net als Swings een verleden in het skeeleren.

 

"Die jongens zetten grote stappen. Maar ze moeten niet in eerste instantie betere achtervolgers worden, wel betere schaatsers."

 

"In Salt Lake City hadden we een wat mindere race, omdat we onder de indruk waren van het snelle ijs. Daardoor gingen we er wat te traag in. We gaan er op dit WK weer invliegen net zoals op het EK."

 

Vóór die achtervolging is er voor Swings nog de 5.000 meter, een afstand waarop hij vorig jaar brons behaalde. "Ik denk dat ik weer in de buurt van de medailles kan komen."

 

"Dit jaar stond ik nog niet op het podium van de 5.000 meter, dus het zou mooi zijn als het net op het WK wel lukt. Het is een belangrijk doel voor mij, dus ik ga er zeker vol voor gaan."

Programma Bart Swings op WK afstanden

  • donderdag: 5.000 meter

  • vrijdag: ploegenachtervolging

  • zaterdag: massastart

  • zondag: 1.500 en 10.000 meter