Ga naar de inhoud

Kelvin Kiptum, wereldrecordhouder op de marathon, laat het leven in auto-ongeluk

 ma 12 februari 2024 00:04
Kelvin Kiptum.

Tragisch nieuws uit de atletieksport: marathonloper Kelvin Kiptum is om het leven gekomen in een auto-ongeluk, zo melden Keniaanse media en zijn familie. De Keniaan werd amper 24 jaar. Met 2u00'35" is Kiptum de snelste marathonloper in de geschiedenis. 

Kiptum zat zelf aan stuur in buurt van zijn geboortedorp

Begin oktober liep Kelvin Kiptum zichzelf op 23-jarige leeftijd de geschiedenisboeken in. Hij legde de marathon van Chicago af in 2u00'35", een wereldrecord.

 

Kiptum was als een komeet naar de top van zijn sport geschoten. Bij zijn marathondebuut in december 2022 in Valencia sloopte hij meteen de grens van 2u02'00" en in zijn derde professionele marathon verpulverde hij het toenmalige wereldrecord met bijna een halve minuut.

 

Dankzij zijn knalprestaties, jeugdige leeftijd en progressiemarge werd Kiptum bestempeld als dé man die onder de magische grens van 2 uur zou kunnen duiken op de marathon.

Hij is de enige die ooit 3 marathons onder 2u02' liep en dat in zijn eerste 3 marathons en was dé favoriet voor olympisch goud en grote concurrent voor Bashir Abdi in Parijs.  

 

Kiptum, een waanzinnig trainingsbeest, zou begin april in Rotterdam zijn toptijd proberen aan te scherpen, maar het noodlot heeft ongenadig hard toegeslagen.

"Een ongelooflijke atleet met een ongelooflijke erfenis"

Zijn familie bevestigt dat Kiptum gestorven is bij een auto-ongeluk nabij zijn geboortedorp in de Rift-vallei in zijn vaderland. Ook zijn Rwandese coach overleefde het ongeval niet.

"We zijn geschokt en diep bedroefd over het verpletterende verlies van Kelvin Kiptum en zijn coach Gervais Hakizimana", reageerde voorzitter Sebastian Coe van World Athletics. "Hij was een ongelooflijke atleet die een ongelooflijke erfenis nalaat. We zullen hem hard missen."

Volgens een politierapport zat Kiptum achter het stuur met zijn coach en nog een vrouwelijke passagier. Hij verloor de controle over het voertuig, belandde in een greppel en botste een 60-tal meter verder tegen een grote boom.

Kiptum en zijn coach stierven ter plekke, de 24-jarige vrouw werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De Keniaanse president William Ruto bracht vanochtend op X hulde ter nagedachtenis van "een buitengewone sportman die een buitengewone stempel heeft gedrukt" op de sport en prees zijn mentale kracht en discipline. "Hij was onze toekomst", zei de president.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: