Ga naar de inhoud

Baanbrekende ambities: Kopecky en co beginnen aan EK op de piste met vizier op de Olympische Spelen

 wo 10 januari 2024 07:55

Van woensdag tot zondag is Apeldoorn voor de 4e keer in 15 edities gastheer voor het EK baanwielrennen. Wordt het de start van een historisch jaar voor de Belgische pistiers, dat uitmondt op de Olympische Spelen? We blikken vooruit met onze commentator in het Omnisportcentrum, Renaat Schotte.

1. Waarom het EK belangrijk maar niet cruciaal is

Apeldoorn is de start van de laatste rechte lijn richting de Olympische Spelen. Het is het eerste toernooi van een vierluik, met na het EK ook nog 3 Nations Cups waar belangrijke punten te verdienen vallen.

 

"Het is belangrijk om te weten dat op een EK minder punten te verdienen zijn dan op een Nations Cup", zegt Sporza-commentator en pistedier Renaat Schotte.

 

"Concreet gaat het om 75% tegenover 100%, al tellen in de Nations Cup wel enkel de beste 2 resultaten."

 

Na Apeldoorn maken de pistiers een wereldreis die hen eerst in Adelaide brengt, daarna in Hongkong en ten slotte in Milton, Canada. "Om zich te plaatsen voor de Spelen zullen de Belgische baanwielrenners dus op 4 verschillende continenten moeten presteren."

Goed om te weten:

Op EK's en WK's staan zowel bij de mannen als de vrouwen 11 onderdelen op het programma. Er worden de komende dagen dus 22 gouden medailles verdeeld.

 

Voor de Olympische Spelen wordt het programma danig teruggeschroefd. Per gender zijn er maar 6 onderdelen en in totaal dus maar 12 gouden medailles.

onderdelen op het EK baanwielrennen
individuele achtervolging niet-olympisch
ploegenachtervolging olympisch
sprint olympisch
teamsprint olympisch
keirin olympisch
ploegkoers olympisch
omnium olympisch
scratch niet-olympisch
puntenkoers niet-olympisch
afvalling niet-olympisch
tijdrit (500m/km) niet-olympisch

2. Het EK als testcase voor Lotte Kopecky

Wie baanwielrennen in België zegt, denkt natuurlijk meteen aan Lotte Kopecky. Sinds 2021 won ze op de verschillende EK's en WK's twaalf medailles, waarvan acht gouden.

 

Op de Olympische Spelen zal Kopecky haar ambities op de weg moeten combineren met de piste, iets wat ze op het super-WK in Glasgow al met verve deed.

Wat nu al zeker is, is dat ze in Parijs aan het omnium zal deelnemen. Maar rijdt Kopecky ook de ploegkoers? Samen met Shari Bossuyt werd ze in 2022 wereldkampioen in de madison, maar Bossuyt zal er in Parijs zo goed als zeker niet bij zijn door een dopingschorsing.

Kopecky heeft de ploegkoers in Parijs schijnbaar nog niet uit haar hoofd gezet.

Renaat Schotte

Kopecky heeft dus 2 opties: ze schrapt de ploegkoers en bouwt zo wat rust in of ze doet toch mee met een minder ervaren renster, wellicht dan Katrijn De Clercq of Hélène Hesters.

 

Renaat Schotte: "In Apeldoorn wordt ze gekoppeld aan De Clercq. Dat betekent dat de ploegkoers nog niet van de baan is voor Kopecky. Anders zou ze dat hier niet rijden."

 

"Maar gezien de omstandigheden zal het omnium voor haar altijd op 1 staan op de Spelen."

 

"Kopecky pakt in Apeldoorn wel uit met een copieus menu, want tussen het omnium en de madison in rijdt ze nog de afvalling en de puntenkoers. En dat allemaal in amper 3 dagen."

 

"Het illustreert haar competitiehonger én haar liefde voor het baanwielrennen, waar het voor haar allemaal is begonnen. En ze kan ook elke dag winnen, op dat niveau zit ze tegenwoordig. Ze kan de koningin van Apeldoorn worden."

Kopecky
Zien we Lotte Kopecky ook in Apeldoorn schitteren?

3. Het dilemma van de ploegenachtervolging

Als we naar de mannen kijken, dan zien we dat veel zal afhangen van de ploegenachtervolging, zeker met het oog op Parijs.

Het wordt kantje boord voor de Belgische mannen om als team de Spelen te halen. Momenteel staan ze 11e op de ranglijst, terwijl top 10 vereist is.

"Groot-Brittannië staat nog vlak boven België, die zullen ze nooit inhalen. Daar moeten we realistisch in zijn", nuanceert Renaat Schotte.

"China en Japan staan ook boven België en die zijn wel ongeveer van ons niveau. Maar zij zullen wellicht makkelijker veel punten kunnen scoren in hun continentaal kampioenschap, in Azië dus, dan de Belgen op het EK."

 

"Sowieso is dit een project dat is opgezet richting de Spelen van Los Angeles, in 2028. Daar moeten ze met een nóg sterkere ploeg kunnen staan."

Ghys staat sowieso nog een trapje boven Van den Bossche.

Renaat Schotte

Als België zich nu al met de ploeg kan plaatsen, heeft bondscoach Kenny De Ketele wel een probleem. Dan wordt ons land immers verplicht om voor de andere uithoudingsnummers - de ploegkoers en het omnium - renners te selecteren uit het kwartet van de achtervolging.

 

Renaat Schotte: "Ik ben ervan overtuigd dat België dan de renners die in aanmerking komen voor ploegkoers en omnium de achtervolging laat rijden. Ook al is dat op papier niet de beste ploeg."

 

Wat betekent dat De Ketele een deel van de jongens die de kwalificatie voor Parijs hebben afgedwongen, moet thuislaten. "Hartverscheurend, maar daarvoor is de ploegkoers te belangrijk. Daar heeft België wél medaillekansen."

 

Wat die ploegkoers betreft valt op dat in Apeldoorn niet voor de vaste tandem De Vylder/Ghys (de winnaars van de Zesdaagse van Gent) wordt gekozen, maar wel voor De Vylder/Van den Bossche. Een teken aan de wand voor Ghys?

"Ik zou daar niet te veel achter zoeken. Ik denk dat het deel uitmaakt van het plan om te zorgen dat er 3 jongens klaar staan voor Parijs. Van den Bossche is uiteraard de 3e man, maar het is logisch dat hij ook zijn topcompetitie krijgt. Ik denk dat Ghys hier perfect mee kan leven."

De Vylder en Ghys
De Vylder en Ghys worden uit elkaar getrokken in Apeldoorn.

4. De toekomst: België sprintland naar Nederlands voorbeeld

Jarenlang nam België slechts één sprinter (m/v) naar de kampioenschappen: Nicky Degrendele. Onder impuls van medebondscoach Tim Carswell werd een heus sprintproject op poten gezet.

Een jaar geleden zagen we daar de eerste vruchten van bij de vrouwen, met een ploeg voor de teamsprint. In Apeldoorn zien we ook het debuut van een team bij de mannen, met tieners Runar De Schrijver en Tjörven Mertens en BMX'er Mathijs Verhoeven.

 

"Ze nemen dit project bij Belgian Cycling heel erg au sérieux", weet Renaat Schotte. "Zo werd onlangs nog de Britse sprintcoach Jonny Mitchell aangetrokken."

 

"De medailles die behaald werden op de jeugdkampioenschappen zijn hoopgevend. Dit is het begin van een mooi verhaal."

 

"Het resultaat is nu van ondergeschikt belang, dit is een eerste dominosteen richting LA 2028 of Brisbane 2032. Misschien eindigen we dan wel met een wereldtopper en denken we aan dit moment terug."

 

"Want als Nederland kan uitpakken met een sprintgeneratie om u tegen te zeggen , dan kan een wielerland als België dat toch ook? Dat moet het voorbeeld zijn. Dit zijn vrij maakbare onderdelen, je moet alleen op een juiste manier rekruteren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

5. Live bij Sporza

  • Online: Elke avondsessie is met livestream te volgen op de site of via de app van Sporza. Elke middagsessie volgen we met tekst.

 

  • TV: Elke avond begint de uitzending op Canvas en schakelt vanaf 20 uur over naar het kanaal van Ketnet. Renaat Schotte verzorgt het commentaar.

 

  • Radio: Carl Berteele brengt vrijdag, zaterdag en zondag rechtstreeks verslag uit vanuit Apeldoorn, op Radio 1.
Schotte
Renaat Schotte
Belgen op 10 januari
tijdstip discipline renners uitslag
14.00 uur teamsprint vrouwen: kwalificaties Valerie Jenaer/Julie Nicolaes/Nicky Degrendele  
14.20 uur teamsprint mannen: kwalificaties Matthijs Verhoeven/Tjörven Mertens/Runar De Schrijver  
14.46 uur ploegenachtervolging vrouwen: kwalificaties Katrijn De Clercq/Marith Vanhove/Febe Jooris/Sara Maes  
16.01 uur ploegenachtervolging mannen: kwalificaties Lindsay De Vylder/Noah Vandenbranden/Gianluca Pollefliet/Tuur Dens/Milan Van den Haute  
17.32 uur afvalling mannen: kwalificaties Jules Hesters  
19.00 uur teamsprint vrouwen: 1e ronde Valerie Jenaer/Julie Nicolaes/Nicky Degrendele  
19.12 uur teamsprint mannen: 1e ronde Matthijs Verhoeven/Tjörven Mertens/Runar De Schrijver  
19.26 uur ploegenachtervolging vrouwen: 1e ronde Katrijn De Clercq/Marith Vanhove/Febe Jooris/Sara Maes  
19.54 uur ploegenachtervolging mannen: 1e ronde Lindsay De Vylder/Noah Vandenbranden/Gianluca Pollefliet/Tuur Dens/Milan Van den Haute  
20.20 uur teamsprint vrouwen: finales Valerie Jenaer/Julie Nicolaes/Nicky Degrendele  
20.28 uur teamsprint mannen: finales Matthijs Verhoeven/Tjörven Mertens/Runar De Schrijver  
21.04 uur afvalling mannen: finale Jules Hesters  
opmerking: cursief = onder voorbehoud
Belgen op 11 januari
tijdstip discipline renners uitslag
14.00 uur sprint vrouwen: kwalificaties Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
15.03 uur sprint vrouwen: 1/16e finales Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
15.27 uur scratch vrouwen: kwalificaties Lani Wittewrongel  
15.47 uur sprint vrouwen: 1/8e finales Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
16.11 uur ploegkoers mannen: kwalificaties Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder  
18.30 uur ploegenachtervolging mannen: finales Lindsay De Vylder/Noah Vandenbranden/Gianluca Pollefliet/Tuur Dens/Milan Van den Haute  
18.44 uur ploegenachtervolging vrouwen: finales Katrijn De Clercq/Marith Vanhoove/Febe Jooris/Sara Maes  
19.23 uur sprint vrouwen: 1/4e finales Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
20.31 uur ploegkoers mannen: finale Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder  
21.31 uur scratch vrouwen: finale Lani Wittewrongel  
opmerking: cursief = onder voorbehoud
Belgen op 12 januari
tijdstip discipline renners uitslag
13.00 uur omnium vrouwen: kwalificaties Lotte Kopecky  
13.30 uur sprint mannen: kwalificaties Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
14.18 uur omnium vrouwen: scratch Lotte Kopecky  
14.33 uur sprint mannen: 1/16e finales Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
15.09 uur ind. achtervolging mannen: kwalificaties Noah Vandenbranden  
    Milan Van den Haute  
16.19 uur sprint mannen: 1/8e finales Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
16.43 uur omnium vrouwen: temporace Lotte Kopecky  
16.58 uur scratch mannen: kwalificaties Tuur Dens  
18.30 uur sprint vrouwen: halve finales Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
18.38 uur sprint mannen: 1/4e finales Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
18.54 uur omnium vrouwen: afvalling Lotte Kopecky  
19.36 uur scratch mannen: finale Tuur Dens  
20.08 uur ind. achtervolging mannen: finales Noah Vandenbranden  
    Milan Van den Haute  
20.23 uur sprint vrouwen: finales Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
20.31 uur omnium vrouwen: puntenkoers Lotte Kopecky  
opmerking: cursief = onder voorbehoud
Belgen op 13 januari
tijdstip discipline renners uitslag
15.00 uur puntenkoers vrouwen: kwalificaties Lotte Kopecky  
15.38 uur omnium mannen: kwalificaties Fabio Van den Bossche  
16.18 uur afvalling vrouwen: kwalificaties Lotte Kopecky  
16.38 uur 500m tijdrit vrouwen: kwalificaties Julie Nicolaes  
    Valerie Jenaer  
16.58 uur omnium mannen: scratch Fabio Van den Bossche  
18.00 uur omnium mannen: temporace Fabio Van den Bossche  
18.15 uur sprint mannen: halve finales Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
18.23 uur 500m tijdrit vrouwen: finale Julie Nicolaes  
    Valerie Jenaer  
19.01 uur omnium mannen: afvalling Fabio Van den Bossche  
19.23 uur puntenkoers vrouwen: finale Lotte Kopecky  
20.00 uur afvalling vrouwen: finale Lotte Kopecky  
20.20 uur sprint mannen: finale Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
20.52 uur omnium mannen: puntenkoers Fabio Van den Bossche  
opmerking: cursief = onder voorbehoud
Belgen op 14 januari
tijdstip discipline renners uitslag
9.30 uur ploegkoers vrouwen: kwalificaties Lotte Kopecky en Katrijn De Clercq  
10.10 uur puntenkoers mannen: kwalificaties Robbe Ghys  
12.06 uur keirin vrouwen: 1e ronde Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
12.18 uur keirin mannen: 1e ronde Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
12.42 uur keirin vrouwen: 1e ronde herkansing Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
12.54 uur keirin mannen: 1e ronde herkansing Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
14.30 uur keirin vrouwen: 2e ronde Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
14.52 uur mannen keirin: 2e ronde Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
15.09 uur puntenkoers mannen: finale Robbe Ghhys  
16.01 uur ploegkoers vrouwen: finale Lotte Kopecky en Katrijn De Clercq  
16.54 uur keirin vrouwen: finale Nicky Degrendele  
    Julie Nicolaes  
17.04 uur keirin mannen: finale Runar De Schrijver  
    Tjörven Mertens  
opmerking: cursief = onder voorbehoud