Ga naar de inhoud

Tiesj Benoot vraagt sereniteit rond nieuwe ploegmakker Cian Uijtdebroeks: "Pak hem minder hard aan"

 vr 22 december 2023 06:45
Tiesj Benoot.

Een nieuw jaar, een nieuwe aanpak. Het lijkt wel een beetje een rode draad bij Visma-Lease a Bike, want ook Tiesj Benoot (29) sleutelt aan zijn voorbereiding en programma. Benoot, altijd goed voor een heldere babbel, staat ook stil bij de druk die Wout van Aert en Cian Uijtdebroeks ervaren. 

"Er zijn toch wel wat wijzigingen", gaf Tiesj Benoot meteen toe. "Ik zal met Wout van Aert geen hoogtestage doen voor het Belgische openingsweekend, maar wel nadien."

 

Dat betekent dat Benoot net als Van Aert niet deelneemt aan Strade Bianche, Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico. "Jammer, maar het is in functie van het hogere doel. De monumenten, hé."

 

"De stage kwam wat te vroeg richting de Ronde. Ons plan is nu om die stage later te leggen en te zien wat het geeft. Ik kan mij erbij neerleggen, want je moet zaken durven op te geven."

 

"Ik kijk ook uit naar een andere indeling. Ik zal ook koersen voor het openingsweekend, iets wat ik de voorbije jaren niet gedaan heb. Mijn voorjaar is ook lang tot en met Luik."

 

Daarna volgt zoals gewoonlijk "normaal gezien" de Tour. "Een derde Tour op een rij is ook iets om voor te gaan. Het is niet dat het dan minder indrukwekkend wordt om die nog eens te winnen."

Oproep naar de pers

Tiesj Benoot is een van de koersbroers van Wout van Aert. Zijn kopman gaf een opvallend ontspannen indruk op de ploegvoorstelling donderdag. Van Aert lijkt vooral meer te willen genieten. "Ik moet just niets" wordt misschien wel zijn echte motto.

 

Benoot: "Als je als renner echt iets najaagt, dan kan het gevaar optreden dat je vergeet hoe graag je iets doet. Als kind droom je van de finales. Als je niet meer beseft dat je daar rijdt en meedoet, is het zonde dat je die droom niet meer beleeft."

 

"Elke koers die Wout rijdt, doet hij om te winnen. Hij ervaart sowieso meer druk. Er zijn al renners gestopt door die druk. Hij gaat er altijd heel goed mee om."

 

"Maar hij geeft me wel een ontspannen indruk, ja. Je moet blijven beseffen dat je hobby je beroep is geworden en dat je je droom beleeft."

Cian is 20 jaar en hij krijgt veel over zich. Je wil niet lezen wat een jonge renner moet verwerken op de sociale media.

Tiesj Benoot

Dromen, dat doet voortaan ook Cian Uijtdebroeks in een geel shirt. "Als jonge renner zit hij bij de beste ploeg om zich te ontwikkelen", weet Benoot. "Hij heeft hier een warm welkom gekregen."

 

"Ik zou vooral een oproep willen doen aan de pers om hem minder aan te pakken", gaf de Oost-Vlaming nog mee.

 

"Hij is 20 jaar en hij krijgt veel over zich. Je wil niet lezen wat een jonge renner moet verwerken op de sociale media."

 

"We hebben het vaak over mentaal welzijn, maar dat wordt hier dan wel vergeten. Ik hoop dat hij er niet te veel van afziet."

Gerelateerd: