Verbijstering alom: Rennes ziet gelijkmaker in minuut 102 afgekeurd door bijzondere regel in voetbalwetboek

vr 15 december 2023 12:21

Even waande Rennes zich groepswinnaar na een bijzonder slot. In minuut 102 (!) maakte de Franse ploeg van Rode Duivel Arthur Theate alsnog gelijk tegen Villarreal. Dolle vreugde volgde bij de thuisploeg, maar die was van korte duur. De goal werd afgekeurd omdat vrijetrapnemer Le Fée als eerste de bal aanraakte nadat hij tegen het doelkader trapte.

Minuut 90+12.

Enzo Le Fée zet zich achter een vrije trap voor Stade Rennes. Op het scorebord prijkt 2-3 voor Villarreal en ook de toegevoegde tijd zit er meer dan op.

De allerlaatste kans voor de Fransen om alsnog een gelijkspel én de daarbij horende groepswinst in de wacht te slepen, dus.

Maar dan voltrok zich iets onwaarschijnlijks. Le Fée pegelde de vrije trap tegen het doelkader en kreeg zo het leer pardoes weer in eigen voeten. Hij verlegde het spel, waarna de verlossende treffer toch viel.

Een feest in Frankrijk, tot de VAR zich bemoeide. Een voetbalwet stelt dat de speler die een stilstaande fase voor zijn rekening neemt - in dit geval de vrije trap - niet twee keer na elkaar de bal mag raken.

Aangezien niemand in het troepje spelers voor Le Fée het leer raakte en ook de doelman van Villarreal niet in de buurt was, werd het doelpunt terecht afgekeurd.

Zo is Rennes geen reekshoofd bij de loting, maar heeft het wel een wijze les geleerd.