Ga naar de inhoud

België wil in 2027 gastland zijn voor WK vrouwenvoetbal: "Kunnen heel wat troeven uitspelen"

 vr 8 december 2023 06:00
Zien we de Flames aan het werk in eigen land over vier jaar?

België, Nederland en Duitsland hebben officieel hun kandidatuur ingediend bij de FIFA om in 2027 het WK vrouwenvoetbal te organiseren. Manu Leroy, CEO van de Belgische voetbalbond, is ervan overtuigd dat ze een sterk dossier hebben. "We willen het vrouwenvoetbal wereldwijd een boost geven."

Met net geen 2 miljoen toeschouwers brak het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland dit jaar alle records. Cijfers die doen dromen.

 

"Het vrouwenvoetbal zit in de lift: het gaat crescendo en we willen nog een laagje bovenop dat succes leggen", zegt Manu Leroy.

 

België diende vandaag dan ook zijn officiële WK-bid in samen met Duitsland en Nederland. Op het FIFA-congres van 17 mei komen de drie landen te weten of ze in 2027 het WK voor vrouwen mogen organiseren.

 

Daar willen ze in tussentijd alles voor doen. "We weten dat de UEFA solidair zal zijn met onze kandidatuur, dus we hebben al een vijftigtal stemmen", aldus Leroy. "We moeten er iets meer dan 100 hebben om meer dan 50 procent te halen."

 

Met een communicatiecampagne hopen België, Nederland en Duitsland alvast voldoende stemmen te ronselen. "We willen nu ons verhaal naar buiten brengen."

"We kunnen heel wat troeven uitspelen"

En dat verhaal kan worden samengevat in drie letters: BNG. Niet alleen de afkorting van "Belgium, Netherlands and Germany", maar ook van "Breaking New Ground".

 

"We willen niet zomaar een WK vrouwenvoetbal organiseren. We willen er een laag bovenop leggen", verklaart Leroy. "En we hebben wel wat troeven die we kunnen uitspelen."

 

"Ten eerste zal alles zeer compact en duurzaam zijn. De grootste afstand tussen onze WK-stadions is amper 300 kilometer. Ook op het WK in Qatar was een van de positieve punten dat alles zeer compact was."

 

"In tegenstelling tot bijvoorbeeld het WK in Brazilië en Zuid-Afrika, waar er veel werd gevlogen, zouden de teams in 2027 kunnen invliegen en vervolgens alles met trein, tram en bus kunnen doen. Dat is een grote troef."

 

De stadions in de potentiële gastlanden werden daarom zo dicht mogelijk bij de landsgrenzen gezocht. In België zullen er drie stadions worden gekozen uit vier kandidaten: de stadions van KAA Gent, Genk, Anderlecht en het nog te bouwen stadion van Charleroi.

Het is niet de enige troef die België wil uitspelen. "We gaan inzetten op fanbeleving. We zijn ervan overtuigd dat we veel fans kunnen aantrekken", zegt Leroy.


"Bovendien zijn we ervan overtuigd dat we er een commercieel succes van kunnen maken. Europa is wereldwijd interessant qua tijdzones, dus ook interessant voor tv-geld en sponsors. We hebben een commercieel sterk bid, niet onbelangrijk."

We willen het vrouwenvoetbal wereldwijd een boost geven met het WK, veeleer dan dat we er harde centen aan willen overhouden.

Manu Leroy

Toch draait het zeker niet om het geld, benadrukt Leroy. "We willen het vrouwenvoetbal wereldwijd een boost geven met het WK, veeleer dan dat we er harde centen aan willen overhouden."

 

"In België groeit het vrouwenvoetbal per jaar met 10 procent: van 37.000 leden in 2018 tot 55.000 vandaag. Die groei willen we blijven bestendigen."

 

Dat er nog groeimarge is, bewijst een blik op de Scandinavische landen. Daar maken de vrouwen en meisjes 20 procent uit van het totale ledenaantal van de voetbalbond. "In België is dat 10 procent, in Nederland 14, in Duitsland 16", aldus Leroy.

 

"Die inhaalbeweging willen we nog maken. We willen zo veel mogelijk vrouwen en meisjes aan het voetballen krijgen. We hopen met het WK een Clijsters en Henin-effect te krijgen in het vrouwenvoetbal."

Katrien Jans: "WK in België zou uniek zijn"

Ook Katrien Jans, manager van de Red Flames, wacht in spanning af tot 17 mei. "Ik zou het geweldig vinden", vertelt ze. "Het zou uniek zijn als we het derde grootste evenement ter wereld naar ons klein landje kunnen halen."

 

"Als we kijken naar de vorige gastlanden, zagen we dat het EK of WK een enorme boost was voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. In Australië, waar voetbal niet eens de populairste sport is, zette het de sport op de kaart."

 

Maakt België ook kans samen met Nederland en Duitsland? "Volgens mij maken we 33,3 procent kans", zegt Jans. Vermoedelijk dingen ook Brazilië en een samenwerking tussen Mexico en de VS naar de organisatie.

 

"We hebben een sterk dossier. Ons verhaal zit goed, maar er zijn natuurlijk veel factoren die bepalend zijn. Er is veel werk in gekropen, dus de voldoening zou groot zijn als we het zouden binnenhalen."

Gerelateerd: