Ga naar de inhoud

Analyse: Nations League was meerwaarde voor Red Flames: "Tegen toplanden toonden ze dat het kan"

 wo 6 december 2023 09:58
De Red Flames stuntten in de Nations League tegen Engeland én Nederland.

Met 8 punten in de groep des doods mogen de Red Flames met trots terugblikken op de eerste editie van de Nations League. Hoopgevend voor de toekomst? Commentator Hermien Vanbeveren beantwoordt er drie prangende vragen over.

1. Wat heeft de campagne geleerd?

De campagne van de Red Flames is een beetje geëindigd op een valse noot, met een 1-1 thuis tegen Schotland en dan een kansloze 4-0-nederlaag in Nederland. Maar goed, de Flames speelden tegen een Nederland in overdrive.

 

De groepsfase heeft getoond dat het kan voor de Belgen tegen de toplanden, maar dan moet het een beetje meezitten. Ook qua timing, want bijvoorbeeld eind september zat Nederland nog wat met de WK-blues toen de Red Flames wonnen met 2-1. Dan zat het wat mee.

 

Tegen Europees kampioen Engeland (3-2) hebben ze getoond dat het kan als de efficiëntie top is en ze afwerken aan bijna 100 procent. Als het net iets minder is, zoals in de slotwedstrijd tegen Nederland, dan blijft het moeilijk.

 

Toch kunnen we besluiten dat deze campagne heeft getoond dat het kan tegen de toplanden en dat moet dan ook vertrouwen geven voor de toekomst.

 

Er is een stevige progressie gemaakt op stilstaande fases. Daar zijn de Red Flames veel gevaarlijker op geworden. Bovendien slikken ze veel minder goals op de stilstaande fases.

 

Er zit meer verticaliteit in het spel. Als ze de bal hebben en in de ploeg kunnen houden, gaat het sneller en met mooie, verzorgde aanvallen naar voor. Dat was tegen Nederland iets minder het geval, maar toch waren er twee goede kansen.

Een echte uitblinker hoef je er niet uit te lichten bij de Red Flames, want de 8 punten die ze hebben gehaald in de groep des doods, was een collectieve prestatie.

Hermien Vanbeveren

Een echte uitblinker hoef je er niet uit te lichten bij de Red Flames, want de 8 punten die ze hebben gehaald in de groep des doods, was een collectieve prestatie.

 

Tessa Wullaert blijft heel belangrijk voor deze groep. Ze kan heel goed samenspelen met de 19-jarige Marie Detruyer, een heel mooie optie voor de toekomst. Als zij kan blijven doorgroeien en nog wat meer body kan kweken, kan ze helemaal doorgroeien tot de top.

 

Jassina Blom lijkt zich helemaal in de ploeg te hebben gespeeld. Ook Kassandra Missipo is helemaal terug en speelt een belangrijke rol op het middenveld als bijter.

 

Toch is het belangrijk om de collectieve prestatie te benadrukken. Dat zorgt algemeen voor meer onderlinge concurrentie en ook meer wisselmogelijkheden.

Marie Detruyer.

2. Is de vijfmansdefensie een goede keuze?

Bondscoach Ives Serneels koos bijna altijd voor een vijfmansdefensie. Tegen Engeland was dat de sleutel voor de krappe overwinning.

 

Maar het heeft ook nadelen. Thuis tegen Schotland had het middenveld het moeilijk en kwamen ze een pion tekort. Dan kan je Marie Detruyer wel een beetje naar achter trekken, maar de formule moet nog worden bijgesteld.

 

Tegen een land zoals Schotland, waar je meer het spel moet maken, is meer tactische flexibiliteit nodig. Daar moeten de speelsters nog wat in groeien.

 

Dat moet nu ook blijken in de barrages van de Nations League, waarin de Red Flames het opnemen tegen Servië, Kroatië, Hongarije of Bosnië. Dan zullen ze veel meer het spel moeten maken. Dat wordt een tactische uitdaging. 

 

Die barrages worden superbelangrijk. Het is cruciaal dat de Flames in de A-groep kunnen blijven. Dan kunnen ze wedstrijden op hoog niveau blijven spelen, niet onbelangrijk met het oog op het EK.

3. Is de Nations League een meerwaarde?

De eerste editie van de Nations League is een meerwaarde gebleken voor de Red Flames, maar zeker ook in het algemeen. 

 

Het leeft meer en anders dan bij de mannen, omdat er een olympisch ticket op het spel staat in de Final Four. Dat is een tastbare prijs om voor te spelen.

 

Het is een goede innovatie van de UEFA. Minpunt: zorg ervoor dat Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland niet meer in dezelfde groep kunnen zitten. Hopelijk hebben ze dat nu begrepen.

 

Ook voor de Flames was het een meerwaarde. Geen wedstrijden meer tegen kneusjes, zoals de 19-0 tegen Armenië. Wel matchen tegen toplanden of heel goede tegenstanders. Zo worden de Flames meer uitgedaagd en dat is ook voor België een meerwaarde.

Hermien Vanbeveren

Gerelateerd: