Ga naar de inhoud

Finlay Tarling - broer van - ontdekt de Gentse piste: "Ik moet mijn eigen pad volgen"

 za 18 november 2023 12:03
Finlay Tarling (rechts) rijdt mee bij de U23-competitie in Gent.

In zijn eerste jaar als prof heeft Joshua Tarling (19) zijn entree bij de grote jongens niet gemist. In Gent probeert Finlay, de 17-jarige broer van de Europese tijdritkampioen, zijn eigen visitekaartjes uit te delen tijdens de Toekomstzesdaagse. 

Joshua Tarling maakte dit jaar rechtstreeks de overstap van de junioren naar de profs bij Ineos Grenadiers. Het Welshe goudhaantje betaalde aanvankelijk nog wat leergeld, maar brak in de tweede seizoenshelft helemaal door.

 

De 19-jarige boomlange tijdrijder werd 3e op het WK en won het Europees kampioenschap. "Ja, hij heeft ook mij verrast, al kwam zijn succes anderzijds ook niet uit de lucht vallen", antwoordt broertje Finlay in het Gentse Kuipke.

 

Finlay, 17 jaar jong, rijdt deze week mee bij de jeugd in de U23-zesdaagse. "Ik weet tot wat Joshua in staat is."

 

"Ik ken zijn kracht, zijn technische bagage en zijn fysieke capaciteiten. Ik wist dat hij goed zou zijn, maar dat hij zo snel tot de beste tijdrijders zou behoren. Geweldig!"

 

Als broertje van probeert Finlay rustig te groeien. "Ik beschouw mezelf ook als een goeie tijdrijder, een renner met een stevige motor die een grote versnelling verkiest."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdrijden moet mijn favoriete discipline worden, maar ik houd ook van aanvallen. Het Vlaamse werk spreekt me zeker aan.

Finlay Tarling

Die chronocapaciteiten liet hij vorige maand bewonderen tijdens de Chrono des Nations. Joshua won die tijdrit bij de profs voor Remco Evenepoel, Finlay werd tweede bij de junioren.

 

"Dat was het perfecte familiefeest", lacht Finlay. "Tijdrijden moet mijn favoriete discipline worden, maar ik houd ook van aanvallen. Het Vlaamse werk spreekt me zeker aan."

 

"Zulke koersen vind je nergens anders. Ik zal natuurlijk niet zeggen dat ik geniet van koersen in de koude en de regen, maar als renner moet je zoiets gewoon meemaken."

 

De piste ligt Finlay na aan het hart. "In Gent moest ik wel enkele dagen wennen aan die korte en steile baan, maar ik moet toegeven dat ik toch vooral van de weg droom. Een contract bij een WorldTour-ploeg is mijn ambitie."

 

"Wat ik doe als Ineos komt aankloppen? Dan twijfel ik niet", lacht de Welshman. "Maar het is vooral belangrijk dat ik mijn eigen pad volg en geen stappen oversla."

Finlay Tarling (rechts) in Gent.
Joshua Tarling (rechts) op het podium van de WK-tijdrit.