Ga naar de inhoud

Belgian Diamonds schatten kansen op WK in: "Wordt een heksenketel tegen Taiwan"

 vr 20 oktober 2023 15:53
De aanvoerder en de bondscoach.

De Belgische korfballers hebben hun WK ingezet met een vlotte zege tegen Turkije. Zoals gewoonlijk zou je kunnen uitgaan van een finaleplaats tegen Nederland, maar de Belgian Diamonds temperen zelf. Daar zit de moeizame voorbereiding voor iets tussen. 

Taiwan is het gastland van het 12e WK korfbal. Tot nog toe haalden België en Nederland telkens de finale, wat alleen in 1991 een Belgische wereldtitel opleverde. 

 

Het Turkse varkentje werd vandaag gewassen, Hongkong mag in de volgende groepswedstrijd in principe ook niet al te veel problemen opleveren voor de Belgian Diamonds.

 

Maar onze korfballers zijn op hun hoede. "Als alles normaal verloopt, ontmoeten we in de halve finales thuisland Taiwan", weet aanvoerder Jordan de Vogelaere.

 

"De geschiedenis leert ons dat dat een close game zal worden. Ze zijn te duchten en het publiek zal gek doen. Het wordt een heksenketel, wij zullen hun grootste vijand zijn."

 

"Het wordt een mooi ijkpunt voor ons als groep. Als we doen wat er gevraagd wordt en als we samenwerken, dan volgt het resultaat."

 

En dan wacht normaal Nederland in de finale? "Of we hen kunnen kloppen? We moeten eerst nog voorbij enkele landen en dus zeker voorbij Taiwan", waarschuwt ook bondscoach Detlev Elewaut.

 

"We staan hier met een nieuw en jong team. Ik denk dat we nog sterker kunnen worden, maar we moeten afwachten in hoeverre we weerwerk kunnen bieden."

 

"We zijn bezig met een traject en we laten dit WK niet afhangen van een zege of een nederlaag."

Thuisland Taiwan zal te duchten zijn in de halve finales. Het publiek zal gek doen. Het wordt een heksenketel, wij zullen hun grootste vijand zijn.

aanvoerder Jordan de Vogelaere
De Belgen wonnen vanochtend van Turkije.

"Groot verschil met Nederland"

De voorbereiding op het WK was gezien de propvolle kalender niet ideaal. "Onze clubs draaien eveneens op volle toeren", legt de bondscoach uit.

 

"De samenwerking is heel goed, maar je voelt dat spelers ook bij hun club moeten presteren en dat zorgt voor een zeer druk programma, fysiek en mentaal."

 

"We hebben wat tegenslag gehad, maar we proberen het met deze groep zo goed mogelijk te doen. Al hebben we dus meermaals met een half tempo moeten trainen door het teveel aan machen."

 

"Dit WK is het hoogst haalbare als speler", knikt ook de aanvoerder. "Maar ook de clubbelangen spelen."

 

"Soms was het moeilijk, maar ik feliciteer de staf van onze nationale ploeg. Ze hebben onze fysieke paraatheid goed in de gaten gehouden. De trainingen werden er op afgestemd."

 

Het zijn kopzorgen die de Nederlanders niet kennen. "Zij oefenen hun sport professioneel uit."

 

"Wij hebben studenten of mensen die 40 uur werken en we trainen 's avonds, de Nederlanders trainen overdag. Korfbal is er een A-sport. Dat is een groot verschil. We doen veel opofferingen en meer kunnen we niet doen."

Gerelateerd: