Squash-zusjes Gilis dromen luidop van eerste Spelen: "We gaan voor een medaille in LA"

 ma 16 oktober 2023 17:08
Nele Gilis staat te springen om deel te nemen aan de Spelen.

Groot feest bij de familie Gilis vandaag. Zo kregen de zussen Tinne en Nele Gilis te horen dat squash op de Olympische Spelen van 2028 gespeeld zal worden. Het Belgische duo verdedigt ons land al jaren op het hoogste niveau en zou dat dus ook in LA kunnen doen. "Het is altijd een droom geweest, maar tot vandaag leek die zeer ver weg", vertelt Nele Gilis.

Vanmiddag werd het officieel: squash wordt toegevoegd aan het olympische programma van de Spelen van 2028 in Los Angeles.

 

Goed nieuws voor al zeker twee landgenoten. Wie in België squash zegt, denkt meteen aan de zusjes Tinne en Nele Gilis. Beiden al jaren profs, die internationaal meedraaien met de top.


"Het is echt een droom die uitkomt", vertelt Nele Gilis over het nieuws. "Tot vandaag leek die droom nog zeer onbereikbaar."

 

Maar kijk nu, onze landgenote trekt ook niet zonder ambitie naar LA. Deze zomer veroverde ze nog haar tweede Europese titel en op het WK sloeg ze zich een weg naar de kwartfinale.

 

"Het is vanaf nu mijn absolute doel geworden om een olympische medaille te kunnen scoren. Ik geloof dat zowel Tinne als ik een kans maken om dat klusje ook effectief te klaren."

Nu squash olympisch wordt, hopen we toch op wat meer naamsbekendheid voor de sport.

Nele Gilis

De Belgen zullen dan wel al zeker moeten afrekenen met Egypte, "het squashland bij uitstek", vertelt Gilis. "Mensen schrikken steeds wanneer ik dat zeg, maar daar is squash de nummer 1 sport van het land."


Toch moet het Belgische duo nog even op zijn honger blijven zitten. Pas over vijf jaar zou hun olympische droom in vervulling kunnen gaan. Tinne Gilis is dan 31 jaar, Nele 32.


"Hopelijk zijn we dan op onze piek. In het squash bereiken de meeste Europese vrouwen hun top wanneer ze begin de dertig zijn. Of dat maak ik mezelf toch wijs", knipoogt ze.


Ideale timing, dus. Ook om wat meer aandacht te genereren voor de sport zelf, die lang onderbelicht bleef in België. 


"Nu we olympisch worden, hopen we wel op wat meer naamsbekendheid voor de discipline. Dit kan de sport alleen maar ten goede komen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: