Ga naar de inhoud

Israëlische kampioen koerst met gemengde gevoelens in China: "Eigenlijk wil ik naar huis"

 za 14 oktober 2023 16:05
" "
Ploegmaats Jens Reynders (l) en Israëlisch kampioen Itamar Einhorn.

Ook terwijl de hele wereld met bange ogen kijkt naar het almaar escalerende conflict tussen Israël en Hamas, gaat de koers door. In China komt het WorldTour-peloton in actie in de Ronde van Guangxi. Onze man sprak er met de Israëlische kampioen Itamar Einhorn en zijn Belgische ploegmaat Jens Reynders.

Hoe voelt Israëlisch kampioen Itamar Einhorn zich vandaag voor de 3e rit in China? "Ik heb gemengde gevoelens. Ik probeer zo goed als mogelijk te koersen. Als het tempo hoog is, ligt mijn focus op de wedstrijd. Maar de voorbije 2 dagen was het makkelijk in het peloton, toen gingen mijn gedachten naar de situatie. Het was lastig om dan in het slot weer de focus te hebben. Ik ben hier zeker niet op mijn best."

 "Mijn familie is oké. Ik ben bezorgd om de situatie in Israël en ook wereldwijd. We zagen namelijk ook al wat aanvallen in Europa. Als het zo doorgaat, zal er niemand veilig zijn", klinkt het doemdenkend.

Vorige week eindigde de sprinter tweede in een rit in de Ronde van Hainan, maar aan winnen in Guangxi denkt hij niet: "Het deelnemersveld is hier veel sterker. Bovendien is het een gekke situatie, ik wil naar huis."

Als kampioen rijdt hij rond in de Israëlische vlag. "Ik wil die tonen in het peloton en aan iedereen duidelijk maken dat we vrede willen."

Ploegmaat Jens Reynders: "Het zijn harde dagen voor de ploeg"

Einhorn fietst voor de Israëlische ploeg Israel-Premier Tech met een Belgische ploegmaat aan zijn zijde in China. Jens Reynders: "We zijn vooral naar hier gekomen voor Itamar, maar die voelt zich mentaal niet 100 procent door wat er gebeurt."

"We proberen ons best te doen, maar het is voor iedereen niet makkelijk. Het zijn harde dagen voor de ploeg en voor iedereen. We proberen ons te focussen op de wedstrijd, want dat is belangrijk."

"Maar je voelt aan onze Israëlische renners dat er iets scheelt. Een pak van hen is ook einde contract en deze situatie komt er nog bovenop."

Exact een week geleden viel de Palestijnse extremistische organisatie Hamas vanuit de Gazastrook Israël moordend binnen. Israël reageerde met niet-aflatende bombardementen. Ondertussen staat de Israëlische dodenteller op 1.300, de Palestijnse op 2.200. Meer dan 423.000 Palestijnen zijn volgens de VN op de vlucht.

Voor het laatste nieuws over het Israëlisch-Palestijns conflict: