Ga naar de inhoud

Factcheck: krijgt Cristiano Ronaldo echt "99 zweepslagen" na knuffel en kus aan Iraanse vrouw?

 za 14 oktober 2023 08:57
" "
Cristiano Ronaldo was in september met zijn Saudische club Al-Nassr in Iran voor een wedstrijd in de Aziatische Champions League tegen Persepolis.

Nog voor zijn goals tegen Slovakije was Cristiano Ronaldo vrijdag al viraal gegaan. Veel nieuwssites pakten immers uit met het opmerkelijke bericht dat de Portugees 99 zweepslagen zou krijgen voor een knuffel en een kus aan een Iraanse vrouw. Klopt dat wel? 

Even terug naar midden september.

Cristiano Ronaldo speelde toen met zijn club Al-Nassr een wedstrijd in de Aziatische Champions League tegen het Iraanse Persepolis.

Voor dat duel had de wereldster een ontmoeting met de lokale kunstenares Fatemeh Hamami. Zij is voor 85 procent verlamd, maar schildert fenomenale portretten met haar voeten. Ook Ronaldo viel de eer te beurt om vereeuwigd te worden door de Iraanse vrouw.

 

Hamami deelde nadien trots de beelden waarop ze haar werk overhandigde aan de Portugees. Hij bedankte haar met een gemeende knuffel en kus.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net dat innige moment zorgde afgelopen vrijdag voor een mondiale rush naar clicks.


Vele websites en sociale media-accounts claimden namelijk dat Ronaldo vervolgd zou worden in Iran en 99 zweepslagen wachtten als hij opnieuw een voet in het land zette.

 

"Want aangezien Hamami niet getrouwd is, wordt fysiek contact met een alleenstaande vrouw gezien als overspel", viel overal te lezen. "Advocaten zijn bezig met een zaak tegen de voetballer."

Speculatie op sociale media

Maar was dat wel zo?


Iedereen verwees naar dezelfde twee Iraanse bronnen om de bewering kracht bij te zetten:  Rouydad24 - waar eigenlijk niks op terug te vinden was - en Sharq Emroz.

 

Wat blijkt: het zaadje was geplant door een advocaat die op sociale media luidop (en heel kort door de bocht) speculeerde over een mogelijke vervolging van Ronaldo.

 

Een ballonnetje dat opgepikt werd door Sharq Emroz en vervolgens buiten proportie opgeblazen werd door internationale media, die er honderdduizenden clicks uit persten.


De claims gingen zelfs zo viraal dat enkele betrokken partijen van zich lieten horen. Onder meer de Iraanse ambassade in Spanje stuurde een communiqué uit.


"Wij ontkennen ten stelligste de uitspraak van een rechtbank tegen om het even welke internationale atleet in Iran", viel erin te lezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Wij merken op dat Cristiano Ronaldo op 18 en 19 september naar Iran reisde om een officiële voetbalwedstrijd te spelen en zeer goed werd ontvangen door de bevolking en de autoriteiten. Zijn oprechte en menselijke ontmoeting met Fatemeh Hamami werd ook geprezen en bewonderd door zowel het volk als de sportautoriteiten van het land."

 

Ook Hamami liet op sociale media van zich horen: "Ik ontken het nieuws dat ik een klacht zou ingediend hebben tegen Cristiano Ronaldo - er is helemaal niets van aan."

 

Het ballonnetje doorgeprikt.

De post van Hamami om het fake news te ontkrachten.
Gerelateerd: