Ga naar de inhoud

Na het drama van de gemiste kans: moeten Red Dragons hun olympische droom voorgoed opbergen?

 wo 11 oktober 2023 16:11

Dramatischer kon een ontknoping niet zijn. De Red Dragons grepen op pijnlijke wijze net naast een historisch olympische deelname. Een droom aan diggelen. In Sporza Daily zochten we uit hoe uniek de olympische kans voor België was.

Nieuw kwalificatietraject bevoordeelt grote landen

"Dit was wel dé unieke kans en de kortste weg naar de Olympische Spelen." Ex-bondscoach Dominique Baeyens slaat de nagel op de kop in zijn analyse. Tegen Bulgarije gaven de Red Dragons een voorsprong uit handen en verloren in de tiebreak.

 

Er mogen slechts 12 volleybalteams naar de Olympische Spelen. Het organiserende land (Frankrijk) is automatisch geplaatst. Via de 3 olympische kwalificatietoernooien hebben nog 6 landen zich verzekerd van deelname: Polen, Canada, VS, Japan, Duitsland en Brazilië.

 

Omdat elk continent vertegenwoordigd moet zijn, mag ook het hoogst geplaatste Afrikaanse land op de wereldranking in juni 2024 naar Parijs. Dan blijven er nog 5 tickets over die ook via de wereldranglijst worden verdeeld.

 

De Red Dragons staan nu op plaats 17 en er staan nog 8 niet-geplaatste landen voor België. De Belgen kunnen nog punten sprokkelen in de European Golden League, maar de landen boven België hebben in de Volley Nations League een grotere kans op puntenoogst. De olympische droom voor 2024 is dus voorbij.

 

En voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles wordt de wereldranglijst nog doorslaggevender, want er komen geen specifieke kwalificatietoernooien meer. Dat bevoordeelt de grote landen, die elk jaar verzekerd zijn van een pak rankingpunten dankzij de Volley Nations League.

"Deze generatie kan zich meten met de wereldtop"

Toch mogen we de olympische hoop voor 2028 niet opgeven, zeggen Pieter Coolman en Dominique Baeyens in de aflevering van onze podcast Sporza Daily. "De Red Dragons hebben nu een goeie zaak gedaan op de ranking", zegt Baeyens.

 

"Scoren op het WK van 2025 zou een opstap kunnen zijn naar de volgende Olympische Spelen, daar zal veel van afhangen. Dit team heeft getoond dat het van de absolute top kan winnen, deze generatie kan zich meten met de wereldtop, daar ben ik zeker van."

 

Er zit muziek in deze Dragons, ziet Coolman. "Die jonge talenten gaan allemaal naar topcompetities. Ze spelen Champions League en hun ervaring zal enkel toenemen. Ik zie ook dat er werklust én goesting is om de top te halen. Ik hoop dat ik - wanneer ik gestopt ben - kan gaan kijken naar die gasten en dat ze er in 2028 wel bij zijn."

Als alle talenten zich blijven ontwikkelen en iedereen is fit, dan kan het wel.

Pieter Coolman

Want dat er talent is in België, dat staat vast. "Spelers als D'Heer, Reggers en Rotty heb ik allemaal zien passeren in de topsportschool", zegt Baeyens. "Er kwam én er komt nog veel talent aan. Onze jeugdselecties hebben het goed gedaan op EK's en WK's."

 

"Het talent is er, maar alle puzzelstukjes moeten in elkaar vallen. Je kan wel zeggen dat er talent is, maar in sport moet je het altijd nog bewijzen. En spelers als Reggers (20), Perrin (20), D'Heer (22) en Desmet (23) hebben ook nog veel groeimarge."

 

Coolman ziet wel enkele voorwaarden. "Onze talenten kunnen wereldtop worden, maar een land als Polen kan kiezen uit 40 spelers van wereldklasse. In de breedte mag er dus nog wat bijkomen, al kun je er ook maar 7 opstellen. Als alle talenten zich blijven ontwikkelen en iedereen is fit, dan kan het wel."

 

De Red Dragons mogen dus nog dromen van olympische deelname.

Beluister alle afleveringen van Sporza Daily op VRT MAX

Sporza Daily
Elke dag behandelt Sporza Daily één prangende sportvraag met expertise.
160 afleveringen
Gerelateerd:

red dragons in olympisch kwalificatietoernooi

wedstrijden België
Polen België 3-2
China België 1-3
Nederland België 0-3
Argentinië België 3-2
Mexico België 0-3
Canada België 1-3
België Bulgarije 2-3
eindstand in groep C
    W V sets ptn
1. Polen 7 0 21-8 18
2. Canada 5 2 18-9 15
3. Argentinië 5 2 17-10 13
4. BELGIE 4 3 18-11 15
5. Bulgarije 4 3 12-11 11
6. Nederland 2 5 9-17 6
7. China 1 6 10-16 6
8. Mexico 0 7 0-21 0

Er wordt eerst naar de gewonnen matchen gekeken, dan pas naar de punten. Enkel de top 2 plaatst zich voor de Spelen. België is dus uitgeschakeld.