Ga naar de inhoud

3+3 vragen aan Paul Herygers aan vooravond veldritseizoen: "Iserbyt wordt de man met de meeste overwinningen"

 zo 8 oktober 2023 08:39

Dit weekend trekt het veldritseizoen zich weer op gang. Hoog tijd voor een vooruitblik op de komende crossperiode. Onze commentator Paul Herygers wikt en weegt de nieuwe waardeverhoudingen bij de mannen en bij de vrouwen aan de hand van zes hamvragen. "Fleur Moors is onze hoop in bange dagen", klinkt het.

Kan Nys zijn voet al naast de groten zetten?

"Bij de Grote Drie zal dat nog niet lukken, maar de stap naar Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout moet hij dit jaar toch proberen te zetten. Hij heeft de voorbije periode op de weg laten zien wat hij in zijn mars heeft."

 

"Al zal hij goed zijn momenten moeten kiezen. Hij moet nog niet elke week willen duelleren met die mannen, zo zou hij zich meteen opbranden. Laat hem nog maar wat groeien."

 

"Het is ook niet simpel om de Iserbyt-generatie te kloppen, hé. Begin er maar eens aan ... De kwaliteiten die Nys heeft, hebben de anderen ook. Hij gaat op zijn allerbest moeten zijn om ze te verslaan, maar geloof me: dat zal hij met flitsen ook wel zijn."

Kan Nys nu al de top bereiken?

Welke crossers hebben verder een goede zomer achter de rug?

"Ik denk allemaal, want ik heb eerlijk gezegd heel weinig opgevangen."

 

"Maar dat is vaak een goed teken. Ik ben daar wel voor: een echte crosser die zijn maanden benut om te herstellen en aan dingen te werken. De ouderwetse formule. Ze kunnen zich op de weg toch moeilijk meten met Van Aert, Van der Poel en Pidcock."

 

"En dat ze op het BK/EK gravel moesten lossen? Daar zou ik niet te veel waarde aan hechten. Crossen is een discipline apart. Ze weten perfect wat ze aankunnen en hoelang een winter kan duren."

Zijn brandjes tussen Sweeck en Vanthourenhout geblust?

"Ik hou wel van wat animo in de cross, maar ik hoop toch van wel."

 

"Pas op. Het vuur kan ook snel weer aangewakkerd zijn, want het is nog altijd hetzelfde verhaal voor Sweeck. Hij heeft een goede, maar wat groene ploeg. Hij zal het dus opnieuw moeten opnemen tegen de sterke formatie van Mettepenningen."

 

"Maar bij het blok van Pauwels Sauzen - Bingoal wordt het toch vooral oppassen voor Iserbyt en niet Vanthourenhout, denk ik. Hij schoot er vorig jaar vaak naast in de kampioenschappen, maar hij zal volgens mij toch de man met de meeste overwinningen worden."

Is de vrouwencompetitie slachtoffer van zijn eigen succes?

"De talenten van de cross zwermen uit. Met een echt crossertje heb je geen problemen, maar er zijn toch wat toppers die deze zomer verliefd werden op een andere discipline."


"Kijk naar Puck Pieterse, die haalt gewoon de wereldbeker mountainbike binnen. Die zijn we deels kwijt, hoor. Ze zal nog wel komen crossen, maar dat zal toch op een andere manier zijn."


"Ook Shirin van Anrooij ontdekte dat ze ook een toekomst op de weg heeft. Dat heb je met talenten, die zien ook wel dat er elders misschien meer roem te rapen valt. Die zal misschien ook wat minder crossen, om zich al meer te focussen op de weg."

Van 3 naar 1 grote favoriet?

Wordt het dan een grote onewomanshow van Fem van Empel?

"Fem van Empel heeft zich - in tegenstelling tot een paar van haar collega's - niet verbrand deze zomer. Ze heeft wel op de weg gereden, maar zonder daar een nadeel aan over te houden. Die is echt klaar om een volledige winter vol te crossen."


"Het zou dus goed kunnen dat ze in het begin heel dominant is. Wat voor saaie wedstrijden kan zorgen, maar dat zal niet eindeloos duren. Wanneer een Puck Pieterse weer hersteld is, zal er opnieuw spankracht zijn."


"Ik verwacht dat die strijd zijn piek zal bereiken in de periode van de kampioenschappen. De Roodhoofts zullen haar zeker op het juiste moment brengen."

Is Fleur Moors (17) nu al de Belgische hoop?

"Ze zat er al even aan te komen, hé. Pas op, ze heeft nog maar weinig ervaring in het veld, maar je ziet nu al dat die heel vinnige beentjes heeft. Ik heb er geen spijt van dat ik haar naam twee jaar geleden al laten vallen had."


"Ze is onze hoop in bange dagen. Het is geen toeval dat ze Europees juniorenkampioene op de VAM-berg werd, hoor. Daar knalde ze bergop iedereen uit het wiel."


"Ik zie ze nog niet meteen schitteren bij de sterren, maar het is wel uitkijken naar wat ze gaat doen. Laat ze nog maar wat sudderen, zonder al te veel druk."

Gerelateerd: