Ga naar de inhoud

Vanhaezebrouck legt uit waarom Orban vaker op de bank zit: "Ook op training vliegen ballen niet binnen"

 do 5 oktober 2023 15:05
Hein ziet, Hein ziet, wat wij niet zien.

Vorig seizoen scoorde hij 4 van de 5 wedstrijden, nu zit hij er 4 van de 5 op de bank. Wat is er aan de hand met Gift Orban? Bij Gent hebben ze hem op dit moment hard nodig, maar zijn prestaties blijven ondermaats. Een vaststelling in het verlengde van wat hij elke dag op het trainingsveld laat zien. "Het is simpel: wie goed is op training, speelt altijd", legt Vanhaezebrouck uit.

Herinnert u het zich nog: de 19 doelpunten in zijn 19 eerste wedstrijden voor GentWanneer Gift Orban speelde, gebeurde er altijd iets.

 

Maar de eens zo flitsende aanvaller van de Buffalo's deemsterde de laatste weken helemaal weg. Hij scoorde in zijn laatste zes wedstrijden niet meer en liet zich ook nog eens negatief opmerken door een rode kaart tegen Eupen.

 

Het bolt niet meer bij Orban. En dat ziet ook zijn trainer Hein Vanhaezebrouck elke dag op het trainingsveld terugkeren.


Heeft Gift het op training ook zo moeilijk als in zijn laatste wedstrijden? "Ja."


Gaan de ballen er daar ook niet meer zo vlot in? "Neen."

 

Twee korte, maar krachtige antwoorden van de coach van Gent tijdens de persconferentie voor het Conference League-duel tegen Maccabi Tel Aviv.

Hij moet nu gewoon goed beseffen dat hij een extra inspanning moet leveren.

Hein Vanhaezebrouck

Het is meteen ook de reden dat Vanhaezebrouck zijn wervelwind vier van de vijf laatste wedstrijden op de bank liet beginnen. Zelfs nu hij naar eigen zeggen "een rotatieprobleem" heeft.

 

"Als hij goed zou zijn op het trainingsveld, zou hij meer spelen, natuurlijk", legt de coach van Gent verder uit.

 

"Iedereen stelt zich veel vragen rond hem, maar eigenlijk is het zeer simpel: iemand die op training de pannen van het dak speelt, staat altijd in de ploeg."

 

Het is ook niet alleen het scoren an sich, ook in het spel is Orban niet meer de deeltjesversneller die hij al vaak geweest is voor de Buffalo's.

 

"Het is een rare situatie. Dat vinden wij ook", geeft de coach toe.

 

"Hij heeft een periode gehad waar alles lukte, maar in een carrière heeft iedereen ook momenten waar het allemaal net niet lukt. Hij zit nu in zo'n fase waar het zelfs in de combinatie, bij balaannames of bij kaatsen niet vlotjes draait."

Orban werd tegen Eupen van het veld gestuurd na een duw van zijn tegenstander.

Zoiets kruipt bij elke speler in het kopje.

 

Zeker bij iemand die zoals Orban leeft van zijn doelpunten. "Gift is een optimist, maar je voelt wel dat het speelt bij hem", weet ook Vanhaezebrouck.

 

Toch is de coach allerminst van plan om zijn speler te laten vallen.

 

"We werken intensief met hem om hem weer op zijn oude niveau te krijgen. Zo tonen we hem beelden van dingen die hij goed doet of deed en babbelen we met hem over de zaken die vroeger wél lukten. Hij pikt dit wel weer op. En als hij dat doet kan hij hier als jonge speler sterker uitkomen."

 

Al zal hij met Fofana, Cuypers, Tissoudali en Hjulsager als concurrenten toch nog ferm uit zijn pijp moeten komen.

 

"Hij moet nu gewoon goed beseffen dat hij een extra inspanning moet leveren. Als alles vanzelf gaat en je scoort steeds, kun je je al eens permitteren om niets extra's te doen voor het team. Die inspanning zal hij nu wel moeten leveren om te functioneren binnen de ploeg."

Gerelateerd: