Ga naar de inhoud

Hoe sterk ben je als je op één been kunt winnen? "Arnaud De Lie is alles aan het afvinken"

Arnaud De Lie

Arnaud De Lie is aan een sterk najaar bezig en het beeld van zijn overwinning op één been ging de wereld rond. In Sporza Daily zoeken Christophe Vandegoor en Nikolas Maes naar de grenzen van de talentvolle renner van Lotto-Dstny.

"Arnaud bevestigt wat we van dag 1 in hem zagen"

Het was een opvallend beeld: Arnaud De Lie die uit zijn klikpedaal schiet in volle sprint en uitbollend en op één been toch de Famenne Ardenne Classic wint. Ook Christophe Vandegoor was onder de indruk.

 

"Maar hoe hij won in Québec, dat vond ik nog indrukwekkender. Dat was een van de meest indrukwekkende sprints van het jaar. Een sprint vals plat omhoog, daar is hij goed in."

 

De Lie pikte afgelopen zondag zijn 10e zegeruiker op, eentje meer dan vorig jaar. "We zien vaak bij jonge renners die in hun debuutjaar goed presteren, dat het tweede jaar vaak een jaar is van frustratie, tegenslag en teleurstellingen", merkt Nikolas Maes, een van de ploegleiders bij Lotto - Dstny op.

We waren op onze hoede, maar het tweede jaar van Arnaud is er een van verdere groei en ontbolstering.

Nikolas Maes

"We waren op onze hoede met Arnaud, maar zijn tweede jaar is er een van verdere groei en ontbolstering. Hij bevestigt eigenlijk wat we er al van dag 1 in zagen."

 

Fysiek vallen de prestaties van De Lie op, "maar mentaal heeft hij ook stappen gezet. In zijn ontwikkeling als kopman kan hij puntje per puntje afvinken. Hij creëert een bepaalde status binnen én buiten het team", zegt Maes.

 

Dat ziet ook Vandegoor. "Er staat zo'n goeie kop op en hij is nog maar 21. Hij weet waar hij naartoe wil en hij weet dat hij kopman en uithangbord is van het team. En in zijn enthousiasme neemt hij zijn ploegmaats mee op sleeptouw."

"Hij zit op het beste schema mogelijk"

De Lie lijkt dus gemaakt voor een grote toekomst. "Het pad is nog lang, maar het ziet er heel goed uit", beseft Maes. "Om een echte wereldtopper of kampioen te worden, moet je jaar na jaar bevestigen."


"Hij is er zeker toe in staat om een grote klassieker te winnen, maar het moet nog altijd gebeuren. We proberen er ook over te waken om hem niet te veel druk op te leggen, maar als je ziet wat hij nu doet, dan zit hij op het beste schema mogelijk."

 

En dan moet De Lie nog zijn eerste grote ronde rijden. Dat is iets voor 2024. "De Tour de France zal wel ergens lonken", weet Maes. "De Vuelta is voor zijn type renner wat minder interessant en dan lijkt de Tour het meest geschikt. Maar dat hangt af van wat onze plannen voor de grote rondes zijn."

 

Vandegoor kijkt zelf al een stap verder. "Of hij ooit de groene trui wint in de Tour? Die kans is reëel. Als je op deze jonge leeftijd dit al laat zien, dan kun je een echte allrounder worden zoals Peter Sagan, Philippe Gilbert of Sean Kelly. Maar het is afwachten of hij dezelfde resultaten zal behalen en dezelfde carrière zal uitbouwen."