Ga naar de inhoud

Een VAR nog niet, maar trainersdiploma wel: UEFA legt standaarden voor interlands in vrouwenvoetbal vast

Een stap in de goede richting. Voor het eerst heeft de UEFA minimumstandaarden vastgelegd voor interlands in het vrouwenvoetbal. Zo zullen de teams onder meer toegang moeten krijgen tot nationale trainingsfaciliteiten, wat voordien geen evidentie was. "Het is een belangrijke mijlpaal, maar we blikken al opnieuw vooruit", klonk het bij UEFA.

In samenspraak met speelsters, coaches, voetbalbonden en spelersvakbond FIFPro Europe heeft de Europese Voetbalconfederatie UEFA voor de eerste keer ooit minimumstandaarden vastgelegd voor interlands in vrouwenvoetbal.

 

Het framework werd reeds in juni goedgekeurd door het Uitvoerend Comité van de UEFA. Voor de implementatie van de plannen wordt 22 miljoen euro vrijgemaakt, hetgeen neerkomt op 100.000 euro per jaar voor elke federatie, en dat tot 2028.    

 

Vanaf heden moet de hoofdcoach een UEFA Pro License-diploma op zak hebben, of een diploma van gelijkwaardig niveau. Bij alle trainingen en wedstrijden van nationale vrouwenteams moeten er minstens één teamarts en twee kinesisten aanwezig zijn.

 

Er moet een verblijf van hoogwaardig niveau gegarandeerd worden in de buurt van de trainingsvelden en speelstadions, en de verplaatsingen van de teams moeten volgens de snelst mogelijke route afgelegd worden. De vrouwenteams moeten toegang hebben tot nationale trainingsfaciliteiten, met inbegrip van hoogwaardig materiaal en professioneel onderhouden velden.

 

Tot slot moet er tussen de speelsters en federatie een akkoord zijn met betrekking tot vergoedingen, ouder- en zwangerschapsverlof, en antidiscriminatie.    

Deze aankondiging vormt het hoogtepunt van onze vijfjarige strategie voor het vrouwenvoetbal 'Time for Action.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin

"Deze aankondiging vormt het hoogtepunt van onze vijfjarige strategie voor het vrouwenvoetbal 'Time for Action'", vertelt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "Hoewel dit een belangrijke mijlpaal is, kijken we nu al vooruit naar onze volgende stappen."   


Van de invoering van de videoref in alle vrouwenvoetbalinterlands, is voorlopig dus nog geen sprake. Vorige week werden de Red Flames nog benadeeld door het ontbreken van een VAR in de Nations League-wedstrijd in en tegen Schotland.


De Flames leken daar met 0-1 te zullen winnen, totdat Sophie Howard diep in blessuretijd de gelijkmaker tegen de netten kopte. Zij bleek echter in buitenspelpositie te staan, maar dat werd niet opgemerkt door de scheids- en lijnrechter.