Ga naar de inhoud

Red Flames wijzen met de vinger naar UEFA na late buitenspelgoal: "Nood aan VAR! Hoog tijd voor gelijkheid"

 wo 27 september 2023 09:49
De ontgoocheling was groot bij de Flames.

In de allerlaatste minuut zagen de Red Flames de drie punten tegen Schotland in rook opgaan. Door een buitenspeldoelpunt, nota bene. Het zorgde voor enorme ontgoocheling bij de Belgische vrouwen, die met vier op zes nochtans aan de leiding staan van de Groep des Doods. "Dat er geen VAR aanwezig is, maakt het alleen maar erger", richten ze zich tot de UEFA.

In de 93e minuut grepen de Red Flames zich collectief naar de haren.

 

De Belgische voetbalvrouwen leken voor de tweede wedstrijd op een rij op weg naar een zege in de Women's Nations League. Maar wat eerder lukte tegen topland Nederland, lukte door een ultieme gelijkmaker net niet tegen Schotland.

 

"Het is echt balen", zucht Janice Cayman na de wedstrijd. "We hebben niet verloren, maar zo voelt het wel."

 

"Wat een domper, zeg.  Dat we ultiem nog een doelpunt moeten slikken, komt dubbel zo hard binnen", vertellen ook bondscoach Ives Serneels en Kassandra Missipo.

Iedereen spreekt altijd over het vrouwenvoetbal vooruit te helpen, dan is de VAR op zo'n moment ook een must. 

Janice Cayman

Dat de gelijkmaker ook nog eens uit buitenspelpositie gescoord werd, werkte de emoties van de Flames alleen maar meer in de hand.

 

"Er is dringend nood aan een VAR", fulmineerde Tessa Wullaert na de wedstrijd op haar Instagram. "Hoog tijd voor gelijkheid in het voetbal, UEFA", voegde ze eraan toe.

 

"Het maakt het alleen nog maar erger", vertelt ook Cayman.

 

"Iedereen spreekt altijd over de ambitie om het vrouwenvoetbal vooruit te helpen, dan is de VAR op zo'n moment ook een must. Ik denk dat dit het juiste moment is om dat even te benoemen."

 

"Anders hebben we zes op zes, maar nu verliezen we toch twee kostbare punten. Dat is een wereld van verschil voor ons."

Howard (nummer 5) scoort vanuit buitenspel.

Top of the (Nations) League

Toch mag de teleurstelling snel plaatsmaken voor trots bij de Flames, die na twee wedstrijden onverhoopt aan de leiding staan van de "Groep des Doods" in de Women's Nations League.

 

"Als we realistisch zijn, is vier op zes een fantastisch resultaat", legt Serneels uit.

 

"Dat gevoel zal over een paar dagen wel binnensijpelen. Op dit moment heerst er bij iedereen vooral ontgoocheling, maar we mogen trots zijn op onze prestatie."

 

"Als we op voorhand konden tekenen voor de resultaten die we gehaald hebben deze week, zouden we dat zeker doen", vertelt ook Missipo. "We kunnen met een opgeheven hoofd terug naar huis keren."

 

En ook Cayman sluit strijdvaardig af na de ontgoocheling. "We hebben vertrouwen gekweekt deze week. Volgende keer gaan we gewoon opnieuw voor de verrassing."

 

Gerelateerd: