Spring naar de inhoud

UEFA reageert op afwezigheid van VAR bij Red Flames: "Het brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee"

UEFA reageert op afwezigheid van VAR bij Red Flames: "Het brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee"
 wo 27 september 2023 16:56

Wat als er een VAR was geweest tijdens de wedstrijd tussen de Red Flames en Schotland? Die vraag blijft door de hoofden van de Belgische voetbalvrouwen spoken, die zelf met de vinger naar de bevoegde instantie UEFA wijzen. "We volgen een geleidelijk plan om de VAR verder te installeren", reageerde UEFA zelf bij Sporza.

De VAR blijft voor beroering zorgen in de Women's Nations League.

 

Of beter gezegd: de afwezigheid ervan zorgt voor heel wat verontwaardiging. Zo werden ook de Red Flames benadeeld door de onmogelijkheid van een VAR-tussenkomst.

 

De Belgische voetbalvrouwen kregen in de 93e minuut van hun tweede groepswedstrijd tegen Schotland nog een tegendoelpunt uit buitenspelpositie te verwerken. Maar helaas, in de groepsfase van de Women's Nations League kan er geen beroep gedaan worden op de VAR. 

 

"Iedereen spreekt altijd over het vrouwenvoetbal vooruit te helpen, dan is de VAR op zo'n moment een must", reageerde Janice Cayman na de wedstrijd. 

 

Dat het bij de mannen vorig jaar in de groepsfase van de Nations League wel geregeld kon worden, was ook voor Tessa Wullaert een doorn in het oog.

 

"Wij hebben ook nood aan een VAR. Hoog tijd voor gelijkheid, UEFA", deed ze alvast een oproep.

Wat dan de motieven waren om (nog) geen VAR te implementeren bij de vrouwen in de groepsfase? Wij hoorden bij UEFA zelf.


"De implementatie van de VAR in Europese competities brengt aanzienlijke technische, operationele en logistieke uitdagingen met zich mee", klonk het.


"Om deze uitdagingen aan te gaan heeft de UEFA een geleidelijk plan ontwikkeld om de VAR te introduceren in de meerderheid van de wedstrijden, te beginnen met de club- en nationale teamcompetities voor mannen en vrouwen."

 

"Maar de UEFA Women's Nations League is een nieuwe competitie die momenteel niet door de UEFA wordt gecentraliseerd."


Dat wil zeggen dat de competitie tot op heden dus georganiseerd wordt door de diverse federaties zelf, maar niet door UEFA.  Alles moet wel nog steeds in overeenstemming met de UEFA-regelgeving gebeuren. 

 

Zo zijn er minimumcriteria, maar daar is het hebben van een VAR momenteel nog niet bij. Elke federatie mag dus zelf beslissen welke investering er op dat vlak zal gebeuren.

De implementatie van de VAR brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee.

UEFA

"Daarom hebben de wedstrijden geen gestandaardiseerde tv-productie, en is het in sommige gevallen dus niet mogelijk om een VAR te implementeren", legt de UEFA verder uit. 

 

Bij grote landen – die veel meer camera's en camerastandpunten kunnen aanwenden – is het vaak perfect mogelijk om een VAR te installeren, maar bij kleinere – minder vermogende landen – wordt er niet voor die investering gekozen.

 

En als de een het niet doet, kan ook de ander niet verder. Anders zou het competitievervalsing zijn.

 

"De UEFA is echter al van plan om VAR volgend jaar te implementeren in de finales van de UEFA Women's Nations League", beseft UEFA de urgentie van de zaak.

 

"Daarnaast zal ook voortdurend de mogelijkheid geëvalueerd worden om de VAR te implementeren in competities of fases van competities waar dit tot nu toe nog niet is gebeurd."

 

Alvast werk aan de winkel voor UEFA.

Gerelateerd: