Ga naar de inhoud

Maken Red Flames wel kans op groepswinst? Slotmatch tussen Schotland en Engeland is voer voor complotdenkers

 za 2 december 2023 08:26
Een duel uit Engeland-Schotland van vorige week.
Schotland en Engeland strijden tegen elkaar in de Nations League, maar gaan bij kwalificatie als één land naar de Olympische Spelen.

Dankzij de late zege van Engeland tegen Nederland maken de Red Flames nog kans op een ticket voor de Spelen in de allereerste editie van de Women's Nations League. Maar is dat wel zo? De slotmatch tussen Engeland en Schotland bepaalt het lot van de Belgen, en die trekken niet afzonderlijk, maar als Team Great Britain naar de Spelen.

Terwijl in het voetbal Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales al sinds mensenheugenis als 4 aparte landen voor de dag komen, mag op de Olympische Spelen enkel Groot-Brittannië als land deelnemen.

 

Voor Parijs 2024 geldt de Women's Nations League als kwalificatietoernooi. De twee finalisten mogen samen met gastland Frankrijk naar de Olympische Spelen.

 

Om te vermijden dat Team GB dankzij zijn deelstaten 4 kansen zou hebben om zich te plaatsen, werd één team aangeduid dat zich kan kwalificeren. Dat werd logischerwijs Europees kampioen Engeland, het sterkste en hoogst geplaatste land op de FIFA-ranglijst.

 

Als Engeland de finale van de Nations League haalt, mag Groot-Brittannië dus naar de Olympische Spelen. Naast de speelsters van Engeland, die wellicht het gros van de selectie zullen bepalen, komen dan ook speelsters uit Noord-Ierland, Schotland en Wales in aanmerking.

 

Dat zorgt in groep 1 - de groep van de Red Flames - voor tegenstrijdige belangen, want Engeland en Schotland zitten in dezelfde poule. Als de Schotse vrouwen een olympische droom willen najagen, hebben ze er alle baat bij dat Engeland de finale haalt.

Schotland gaat echt niks weggeven. Er is zo veel rivaliteit tussen de landen.

Sarina Wiegman, bondscoach Engeland

En laat het resultaat van de slotmatch tussen Engeland en Schotland nu net bepalend zijn voor groepswinst. Nederland en België, die allebei ook nog kans maken, zien het met lede ogen aan.


Nederland en Engeland hebben allebei 9 punten, België staat op 8 punten. De Red Flames moeten dus hun slotmatch winnen tegen Nederland en hopen dat Engeland niet wint in Schotland.


Een onwaarschijnlijk scenario, aangezien Engeland net een ruime zege nodig heeft. Bij een gelijke stand met Nederland geeft het doelsaldo namelijk de doorslag - Nederland staat op +4, Engeland op +1. En dus is de verwachting dat de Engelsen aan het doelsaldo mogen werken tegen Schotland. Een bizarre ontknoping dreigt.

 

Sarina Wiegman, de bondscoach van Engeland, probeerde complotdenkers te snel af te zijn. "Schotland gaat echt niks weggeven. Er is zo veel rivaliteit tussen de landen", zei ze. Maar Stefan Van Loock, de perswoordvoerder van de Belgen, heeft er toch zijn bedenkingen bij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Welke speelsters komen in aanmerking?

Op papier heeft Engeland, de regerende Europese kampioen en de vicewereldkampioen, de sterkste selectie van de 4 Britse naties. Toch mogen ook enkele niet-Engelse speelsters dromen van Parijs.

 

De Schotse middenveldster Caroline Weir was er ook al bij op de Olympische Spelen in Tokio en lijkt ook voor 2024 een certitude indien Groot-Brittannië zich kan plaatsen. Haar landgenote Kim Little was er de vorige Spelen ook bij, net als Sophie Ingle uit Wales.

 

Ook Chelsea-speelster Erin Cuthbert en Bayern-speelster Samantha Kerr dingen mee naar een stekje op het Britse middenveld.

 

(lees voort onder de foto)

Caroline Weir
Caroline Weir

Ook nationalistische gevoelens spelen mee

Of is er toch nog hoop? Heel wat Schotten zouden maar wat graag hebben dat Engeland - en dus Groot-Brittannië - zich niet kan plaatsen voor de Olympische Spelen. De vrees leeft immers dat het in de toekomst kan leiden tot een vraag/eis van de FIFA om voortaan in alle voetbaltoernooien aan te treden als Groot-Brittannië.

 

Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales spelen als sinds mensenheugenis als onafhankelijk land in het voetbal, een privilege dat is voortgevloeid uit de pioniersrol van Groot-Brittannië in de sport, die zijn oorsprong vindt over het Kanaal.

Bij het neerpennen van het FIFA-reglement kregen Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales de uitzonderlijke toelating om als apart land uit te komen in het internationale voetbal.

Als ze hun nationale voetbalploeg zouden kwijtspelen, twijfel ik er niet aan dat Schotland onafhankelijkheid zal eisen.

Britse sporteconoom Stefan Szymanski in 2016

Veel fans uit de "kleinere" voetballanden Noord-Ierland, Schotland en Wales zijn bang dat een mogelijk succes van Groot-Brittannië als voetballand op de Olympische Spelen hun speciale FIFA-status kan ondermijnen.


De Britse sporteconoom Stefan Szymanski ging in 2016 zelfs nog verder. In een interview met Businness Insider opperde hij dat een verplichting van de FIFA om voorgoed als Groot-Brittannië aan te treden wel eens zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk.


"Vergeet niet dat er in 2014 al een onafhankelijkheidsreferendum was in Schotland dat erg nipt was. Als ze hun nationale voetbalploeg zouden kwijtspelen, twijfel ik er niet aan dat Schotland onafhankelijkheid zal eisen", klonk het toen.


Wat zit er op de slotmatch in het achterhoofd van de Schotse speelsters tegen Engeland: de Olympische Spelen? Of toch de Schotse onafhankelijkheid?

Gerelateerd:

red flames in uefa nations league

uitslagen red flames
België Nederland 2-1
Schotland België 1-1
Engeland België 1-0
België Engeland 3-2
België Schotland 1-1
Nederland België 4-0
eindstand in groep 1
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 6 4 0 2 +8 12
2. Engeland 6 4 0 2 +7 12
3. België 6 2 2 2 -3 8
4. Schotland 6 0 2 4 -12 2

De groepswinnaar plaatst zich voor de Nations League Finals. De nummer 3 speelt de play-offs om het behoud in League A. De nummer 4 degradeert naar League B.