Ga naar de inhoud

Gebruikte de gekraakte kunstschaatsster Kamila Valijeva wel of geen doping? De zaak begint vandaag

17 februari 2022: Kamila Valijeva kraakt onder de dopingperikelen en barst in tranen uit op het olympisch ijs.

Het was het nieuws op de Olympische Winterspelen vorig jaar: de 15-jarige kunstschaatsster Kamila Valijeva die kraakt onder de dopingperikelen. Wat is er ook alweer gebeurd in Peking? En welke straf hangt het Russische toptalent boven het hoofd? Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) behandelt de zaak van dinsdag tot donderdag.

Wie is Kamila Valijeva?

  • een kunstschaatsster uit Rusland
  • landt als allereerste vrouw een quadruple op de Spelen
  • tijdens de Spelen in Peking raakt een positieve dopingtest bekend
  • ze test positief op een medicijn voor hartpatiënten (van haar opa?)
  • de 15-jarige Valijeva mag blijven schaatsen, maar valt in de grote finale

Topfavoriete kraakt op olympisch ijs

17 februari 2022: Kamila Valijeva kraakt onder de dopingperikelen op het olympisch ijs in Peking.


Haar eerste sprong gaat nog goed, maar daarna moet ze een handje zetten op het ijs en valt ze nog twee keer. Geen goud voor de topfavoriete, maar een ondankbare vierde plaats. En een uitbrander van haar coach wanneer ze de schaatspiste verlaat.


De droom van de 15-jarige kunstschaatsster, die heel het seizoen domineerde, was uitgedraaid op een nachtmerrie. Al huilend verliet ze Peking 2022.


Enkele dagen ervoor tijdens de landencompetitie was Valijeva de eerste vrouw geweest die een quadruple - 4 keer rond je as draaien - op het ijs had getoverd op de Olympische Spelen.

Kamila Valijeva gaat onderuit op de Olympische Winterspelen.

Daarna volgde een dopingbericht. De jonge Russin had enkele weken eerder - tijdens de nationale kampioenschappen - positief getest op het verboden product trimetazidine, een hartmedicijn.

 

Ze had genipt van het glas van haar grootvader, een hartpatiënt, maar daar werd weinig geloof aan gehecht. Valijeva vloog naar de strafbank en moest een kruis maken over haar olympische droom.

 

Na een lange spoedzitting van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) mocht de schaatsster toch nog in actie komen. Als 15-jarige genoot ze een "beschermde status", maar de schade bij Valijeva was onherstelbaar in Peking. 

 

In de korte kür hield ze nog stand, in de vrije kür kraakte de jonge Russin finaal.

Kamila Valijeva valt meer dan een keer in de olympische finale van het kunstschaatsen.

Valijeva getuigt via videoverbinding

Anderhalf jaar later buigt het Internationaal Sporttribunaal zich opnieuw over de zaak-Valijeva. In Lausanne (Zwi) is vandaag een driedaagse zitting begonnen achter gesloten deuren.

 

Begin dit jaar oordeelde het omstreden Russische antidopingagentschap (Rusada) dat een sanctie voor de atlete niet nodig was. Rusada erkende dat er een schending had plaatsgevonden van het antidopingreglement, maar vond dat er geen sprake was van een overtreding of nalatigheid van Valijeva toen ze in aanloop naar de Winterspelen positief testte.


Het Wereldantidopingagentschap (WADA) ging hiertegen in beroep bij het TAS en kreeg het gezelschap van de Internationale Schaatsunie (ISU). Opvallend: ook het Rusada zelf ging niet akkoord met de uitspraak van zijn eigen disciplinaire commissie en stapte naar het TAS.

 

Het WADA eist in beroep een schorsing van vier jaar voor Valijeva en de schrapping van haar resultaten vanaf 25 december 2021.

 

Kamila Valijeva, intussen 17 jaar, zal getuigen via een videoverbinding.

Het TAS heeft nog niet meegedeeld wanneer het vonnis zal uitgesproken worden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft trouwens in afwachting van de uitkomst nog geen medailles toegekend voor de landencompetitie van Peking 2022.

Kamila Valijeva kan haar verdriet niet verbergen na haar mislukte vrije kür in Peking.