Ga naar de inhoud

TAS onderzoekt dopingzaak rond Valijeva, schorsing van 4 jaar?

Het internationaal sporttribunaal TAS heeft een procedure opgestart in de dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva. Het wereldantidopingagentschap WADA maakte vorige week bekend de dopingzaak rond de 16-jarige Valijeva te laten behandelen door het TAS. Volgens WADA treuzelde het Russische antidopingagentschap RUSADA te lang in het dossier, dat tijdens de Winterspelen in Peking flink wat stof deed opwaaien.

Het TAS bevestigde maandag dat het een beroep van WADA tegen RUSADA heeft ontvangen en dat de arbitrageprocedure is opgestart. WADA wil een schorsing van 4 jaar en diskwalificatie van alle wedstrijdresultaten sinds de positieve test.

 

Valijeva testte eind december, in aanloop naar de Olympische Winterspelen, positief op de verboden substantie trimetazidin. Het nieuws raakte pas bekend toen de Spelen in februari aan de gang waren. Valijeva had op dat moment al goud gewonnen met het Russische team. 

 

De toen 15-jarige Russin mocht van het TAS, gezien haar jonge leeftijd, onder een "beschermde status" blijven deelnemen aan het olympisch toernooi maar de druk werd haar te veel en tijdens de vrije kür van de individuele competitie stapelde ze als topfavoriete de fouten op. Zo eindigde Valijeva verrassend naast het podium.

 

Het feit dat Valijeva minderjarig is, zou voor RUSADA de reden zijn waarom de definitieve uitspraak in de zaak geheim moet blijven.