Wat goed is, komt snel. En in het geval van Mohamed Amoura (23) zelfs razendsnel. De zomeraanwinst van Union ontpopte zich de voorbije week tot een sensatie met zijn sprints en goals. Maar wist u dat velen eerst vreemd opkeken toen de Brusselaars 4 miljoen neertelden? Een voorstelling.
"Amoura is here. You will love the speed."
Door Union worden we zelden teleurgesteld. Midden augustus kondigden de Brusselaars met een amusant filmpje de komst van hun nieuwe toptransfer aan. Met een Algerijnse vlag om de schouders sprint Amoura in de straten rond en de catacomben van het Joseph Marienstadion.
"Zo snel als je wil", klinkt het als afsluiter.
Of de tegenstanders er ook zo over denken...
Een maand later heeft Amoura de beloften die zijn club schiep al ingelost.
De voorbije week ontpopte de aanvaller zich tot een sensatie. Met een bijna-wereldgoal tegen Genk, een knalprestatie mét doelpunt tegen Toulouse en afgelopen weekend twee treffers bij Cercle Brugge.
Wat een binnenkomer.
Vergelijking met Salah
"Die is zijn 4 miljoen waard", oordeelde Youri Mulder maandagavond meteen bij Extra Time.
En tóch fronsten heel wat anderen de wenkbrauwen toen ze die neergetelde som hoorden. Amoura - na Boniface de duurste inkomende transfer ooit voor Union - kende namelijk een grillig parcours bij Lugano.
De Zwitserse subtopper plukte het jonge talent in 2021 weg bij het Algerijnse ES Sétif. Maar door de taalbarrière - Amoura spreekt enkel Arabisch, geen Frans - verliep de aanpassing eerder moeizaam. De club schakelde zelfs een tolk in.
Het eerste seizoen stond de polyvalente aanvaller amper 5 keer in de basis. En ook vorig jaar moest Amoura eigenlijk nog vaak tevreden zijn met een rol als invaller.
Vreemd toch dat Lugano een recordsom cashte voor een speler die meer niet dan wel titularis was?
Bij Bazel arriveerde Salah als eerste op het trainingscomplex en vertrok hij als laatste. Amoura was eerder het omgekeerde.
Aan het potentieel van de hogesnelheidstrein twijfelde evenwel niemand.
Met zijn loopacties bracht Amoura elke defensie in de problemen. En ondanks een beperkte speeltijd toonde hij zich ook vaak beslissend - gemiddeld één keer om de 90 minuten.
In Zwitserland vergeleken sommige waarnemers hem zowaar met de jonge Mo Salah, toen de snelle Noord-Afrikaan zijn Europese carrière lanceerde bij FC Bazel.
"Alleen had Amoura het veel moeilijker om zijn kansen af te maken", citeerde La Dernière Heure recent een clubwatcher van Lugano. "Dat maakte van hem toch een teleurstelling, we hadden er meer van verwacht."
"Ook op vlak van mentaliteit moest er een klik komen. Bij Bazel arriveerde Salah als eerste op het trainingscomplex en vertrok hij als laatste. Amoura was eerder het omgekeerde."
Leren doseren
Jeugdzondes, misschien?
Vooralsnog draait de dure gok van Union positief uit. Bovendien lijkt Amoura, die ook op de radar stond van Anderlecht, te beseffen dat er hard gewerkt moet worden om aan de top te geraken.
Opvallend is dat de aanvaller zowaar Islam Slimani noemt als zijn grote voorbeeld: "Hij verliet Algerije en kende nadien een succesvolle carrière in Europa", vertelde zijn collega-international eerder dit jaar aan L'Equipe.
"Ik kijk op naar zijn vastberadenheid en besef dat ik mezelf nog hard moet bewijzen om ooit zijn status te krijgen."
Zijn snelheid is ongelofelijk, maar op tactisch vlak moet Mohamed nog stappen zetten
Bij Union is Amoura na zijn droomweek alvast een bank vooruitgeschoven. De Brusselaars konden een kwaliteitsimpuls voorin wel gebruiken.
"Het is iemand die ons veel kwaliteit kan bijbrengen", besefte aanvoerder Anthony Moris dit weekend. "Alleen loopt Mohamed een beetje overal nu - hij moet leren om zijn passie en energie te doseren."
"Zijn snelheid is ongelofelijk, maar op tactisch vlak moet hij inderdaad nog stappen zetten", knikte ook trainer Alexander Blessin. "Gelukkig is Mohamed enorm gedreven en wil hij graag veel bijleren."
Hopelijk voor Union doet Amoura dat even snel als hij sprint.