Ga naar de inhoud

Belgen staan stapje dichter bij Spelen na top 10-plaatsen op WK breaking: "We horen daar thuis"

Madmax in actie op het WK in Leuven.

De Belgen hebben het WK breaking afgesloten met een 6e, 9e, 14e en 19e plaats. Een rechtstreeks ticket naar de Olympische Spelen zat er niet in voor ons land, maar toch zijn de B-girls en B-boys op de goeie weg. "We zijn in de running", weet hoofdcoach Admir Mirena.

Op de Spelen in Parijs maakt breaking zijn debuut en mogen er 16 B-boys en 16 B-girls deelnemen. Op dit WK zaten er drie Belgen in de top 16: Madmax, Camine en Mighty Jimm.

 

"Eigenlijk hebben de Belgen getoond dat ze dus echt wel thuishoren op die Spelen. Dat is niet meer te ontkennen", zegt Stijn Luyten, technisch directeur bij breaking Vlaanderen.

 

Maar zo loopt de weg naar Parijs niet. De winnaars van het WK, Victor en Nicka, hebben een rechtstreeks ticket naar Parijs gekregen. En ook op de Europese Spelen eerder deze zomer zijn er al tickets uitgedeeld, net als op de andere continentale kampioenschappen.

 

Daar zijn de Belgen dus niet bij, maar ze kunnen zeker nog in Parijs raken, via de zogenaamde Olympic Qualifiers Series. Dat zijn drie toernooien tussen maart en juni volgend jaar. Daar zijn nog 7 tickets te verdelen bij de B-girls en 7 bij de B-boys.

 

Maar niet iedereen mag aan die OQS-toernooien deelnemen. Ook daar moet je voor geselecteerd worden. "Mighty Jimm krijgt door zijn 6e plaats op het WK een ticket voor de OQS", legt Stijn Luyten uit. "Hij moet niet meer voor punten gaan strijden op toernooien, hij zit sowieso bij de B-boys die daaraan mogen meedoen."

 

En ook Madmax is na haar 9e plaats zeker van deelname aan de OQS. Maar ook voor Cis en Camine is deelname aan die OQS nog mogelijk, maar zij moeten dan wel nog voldoende punten sprokkelen op de wereldranglijst.

Eigenlijk hebben de Belgen getoond dat ze dus echt wel thuishoren op die Spelen. Dat is niet meer te ontkennen.

Technisch directeur Stijn Luyten

Admir, de hoofdcoach van het Belgische team: "We zijn ambitieus, maar die ambities spreken we niet uit. We zijn alleszins in de running voor de Spelen." 


Madmax: "Ik ga er alles voor geven. Ik weet waar ik naartoe wil. Of we mogen dromen van een medaille? Natuurlijk. We dromen allemaal samen. Dat is allemaal positieve energie."


"Ik denk dat dit WK sowieso goed was om het Belgische publiek kennis te laten maken met breaking. Nu weten ze wat het is, dat het olympisch is en dat wij als Belgen het goed doen. België staat er gewoon echt goed voor", sluit Madmax af.

Bekijk de reportage uit Sportweekend