Ga naar de inhoud

Waarom is koersen met een defibrillator uitgesloten? En is topsport een trigger?

 wo 20 september 2023 19:54
Nathan Van Hooydonck.

Het is helaas geen donderslag bij heldere hemel: Nathan Van Hooydonck (27) moet stoppen met koersen. Bij de renner, 8 dagen geleden getroffen door een hartprobleem bij een auto-ongeluk, werd een defibrillator ingeplant. Sportarts Kris Van der Mieren legt uit waarom dit de enige correcte beslissing is. 

"Er is een consensus over", zegt bondsdokter Kris Van der Mieren meteen over waarom Nathan Van Hooydonck geen rugnummer meer kan opspelden.

 

"Koersen met een defibrillator is uitgesloten. Als die defibrillator bijvoorbeeld afgaat terwijl je in de afdaling van een col zit, dan kun je vallen en breng je jezelf en de andere renners in gevaar."

 

"Als een voetballer een schok krijgt, dan zakt hij misschien door zijn knieën, maar hij brengt zichzelf of de andere spelers niet in gevaar. Er zijn dan altijd mensen die kunnen ingrijpen."

 

"Bij wielrennen is het veel specifieker, net als andere sporten zoals bijvoorbeeld Formule 1 of motorcross. Dat zijn sporten waarbij het om dezelfde redenen niet kan."

Koersen met een defibrillator is uitgesloten. Als die defibrillator bijvoorbeeld afgaat terwijl je in de afdaling van een col zit, dan kun je vallen en breng je jezelf en de andere renners in gevaar.

bondsdokter Kris Van der Mieren

Van Hooydonck is niet de eerste renner die moet stoppen door een hartkwaal. "Maar we moeten zeker benadrukken dat zulke zaken ook in andere sportdisciplines gebeuren."

 

"Atletiek, zwemmen, voetbal... Maar ook naast de sportwereld. Zo'n aandoening bij een bekend sporter bereikt de media, maar wie minder bekend is en/of niet aan sport doet, daar praat men niet over. Maar de frequentie is dus zeker vergelijkbaar."

 

Kan topsport de aandoening triggeren? "Er kunnen vele oorzaken zijn. Dan denken we aan een virale infectie of een aangeboren afwijking die onder de radar is gebleven."

 

"Maar dan heb je inderdaad zaken die het kunnen uitlokken. Intensieve inspanningen kunnen dan een trigger zijn."

 

Kan en mag recreatief sporten wel nog? "Zeker. Dat is zelfs aangewezen. Als de piek qua intensiviteit vermeden wordt, dan is het geen probleem. Maar competitie is helaas uitgesloten."

"Ik denk niet dat dit eerder had kunnen worden ontdekt"

Nathan Van Hooydonck is 27 jaar en koerst al jaren op het hoogste niveau. Had dit probleem eerder vastgesteld kunnen worden?

 

Kris Van der Mieren, dokter van Belgian Cycling: "Ik denk van niet. Iemand die op zo'n niveau koerst, is beter gescreend dan wie dan ook."

 

"Als sportartsen benadrukken wij wel dat er zoveel mogelijk mensen moeten kunnen reanimeren. Dat is ook in dit geval heel belangrijk geweest." Van Hooydonck heeft zijn leven te danken aan snelle reanimatie bij het ongeval.

 

"In onze wagens bij de wielerfederatie hebben wij een defibrillator. We nodigen alle federaties uit om reanimatie aan te leren. Het zou een verplicht vak in scholen moeten zijn."

Gerelateerd: