Ga naar de inhoud

"Waarom is die regel er dan nog?": sokhoogte Marlen Reusser, die "niks hoorde", beroert gemoederen

 wo 20 september 2023 16:30

Sokken als voer voor discussie. Marlen Reusser kroonde zich met overmacht tot Europees kampioene in het tijdrijden, maar reed wel rond met kousen die de maximale hoogte van de UCI duidelijk overschreden. "Regels zijn er toch om gerespecteerd te worden?", bleef ons commentaarsduo met een vreemd gevoel achter. Reusser was niet op de hoogte van de commotie: "Ik heb er niks over gehoord."

Het was te opvallend om te negeren.

Marlen Reusser reed een weergaloze tijdrit, maar onderweg waren vooral haar kousen hét gespreksonderwerp. Volgens de UCI mogen die maximaal tot halfweg het scheenbeen komen. Bij de Zwitserse was dat duidelijk niet het geval.

 

"Wordt er eigenlijk nog naar die regel gekeken?", vroeg onze commentator Ruben Van Gucht zich luidop af. "Dit is bijna tot kniehoogte. Misschien moet ze straks een voetbalmatch spelen."

 

"Dit zien we niet vaak", klonk het bevestigend bij Ine Beyen. "Maar het is Reusser, zij zou toch moeten weten wat wel en niet mag."

 

Het feit dat Reusser zonder zichtbaar rugnummer de tijdrit reed, voedde nog wat extra de speculatie. Zou ze al gediskwalificeerd zijn? Dat bleek niet het geval.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gemengde gevoelens

Onder meer de Nederlandse journalist Thijs Zonneveld uitte publiekelijk zijn onbegrip: "De kousen zitten tot aan haar ellebogen", schreef hij op X.

 

Toen Reusser de finishlijn overschreed, benadrukte de lokale omroeper ook meermaals dat het om een officieuze uitslag ging. Opvallend. Nadien liet de podiumceremonie eveneens langer dan normaal op zich wachten.

 

Uiteindelijk mocht de jarige Reusser toch haar nieuwe kampioenstrui ophalen.

 

Ons commentaarsduo bleef toch met gemengde gevoelens achter.

 

"Waarom zijn de regels dan nog in voege?", aldus Ine Beyen. "Er zijn zoveel restricties op vlak van tijdritfietsen, maar een sokkenregel wordt zomaar over het hoofd gezien."

 

Van Gucht trad zijn collega bij: "Dit voelt toch wat raar aan. Op basis van kwaliteit is Reusser zeker de verdiende kampioene, maar regels zijn er wel om gerespecteerd te worden."

Ik heb helemaal niks gehoord over mijn kousen.

Marlen Reusser

Alle commotie kon de vreugde bij Reusser achteraf niet temperen: "Het is de zevende keer dat ik jarig ben op een groot kampioenschap. Een hattrick scoren (het is haar derde Europese titel, red.) is dan ook extra speciaal."

 

Over de heisa rond de sokken viel de Zwitserse helemaal uit de lucht: "Ik heb er helemaal niks over gehoord - ik draag deze normaal altijd, maar je doet me nu twijfelen."

 

Het rugnummer van Reusser bleek vooraf wél een issue: "We kregen het niet op mijn shirt", lachte de winnares. "Even vreesde ik zelfs de start te missen. Ik was blij dat alles net op tijd gefixt was."

Gerelateerd: