Ga naar de inhoud

Tom Dumoulin over ex-team Jumbo-Visma: "Superuniek, maar ik hoop dat we het niet vaak meer zien"

Tom Dumoulin.

Giro, Tour én Vuelta: de clean sweep van Jumbo-Visma in de grote rondes heeft Tom Dumoulin (32) verrast. De ex-winnaar van de Giro sloot zijn carrière af bij de Nederlandse ploeg en probeert hun dominantie te verklaren. Al hoopt hij dat het tij spoedig keert. 

Tom Dumoulin kent het huis, maar reageert bij de NOS "verrast". "Deze dominantie had niemand verwacht, Team Jumbo - Visma zelf ook niet."

 

Verrassend, maar anderzijds ook niet. "Kijk naar hoe goed ze bezig geweest zijn met beter worden en winnen en tel dat samen met andere ploegen die steken laten vallen."

 

"Als je in de Vuelta dan ook nog eens je A-team opstelt en hen optimaal kan voorbereiden, dan kan dit blijkbaar. Het is superuniek, maar ik denk niet dat we het nog vaak zullen zien."

 

"Ik hoop eigenlijk van niet, want als objectieve wielervolger zijn er spannendere Vuelta's en grote rondes geweest. We hebben geen strijd gezien. Het was een matte, rare laatste week."

Het is superuniek, maar ik denk niet dat we het nog vaak zullen zien. Ik hoop eigenlijk van niet, want als objectieve wielervolger zijn er spannendere Vuelta's en grote rondes geweest.

Tom Dumoulin

"Ik hoop dat andere ploegen wakker zijn geworden", vervolgt Dumoulin, die vorig jaar stopte met koersen. Hij reed in 2020, 2021 en 2022 voor Jumbo-Visma.

 

"Alles viel dit jaar wel op zijn plek voor Jumbo-Visma. Het lijkt me sterk dat het nog enkele seizoenen zal duren."

 

"De geschiedenis leert dat topploegen - ook in voetbal bijvoorbeeld - een paar jaar super zijn, maar dat op een bepaald moment bijvoorbeeld renners weggaan."

 

"Of dat andere ploegen een slag slaan en op hetzelfde niveau komen. Dan krijg je weer een andere verhouding. Maar voorlopig ziet het er goed uit."

"Bij andere ploegen zijn er meer toevalligheden"

Wat doet Jumbo-Visma dat de rest niet doet? Tom Dumoulin denkt lang na. "Ze hebben een visie en een doel. Ze werken supergestructureerd, meer dan andere teams. Er wordt een plan geschreven en daar zetten ze zich echt voor neer."

 

"Het is vooral die hele voorbereiding. Als ze met hun kopmannen naar de Vuelta gaan, dan kijken ze weken en maanden terug. Om er zo voor te zorgen dat zij in optimale vorm aan de start staan."

 

"Ze kijken dan naar alle facetten: training, voeding, materiaal, verzorging. Bij andere ploegen zijn er meer toevalligheden. Professionalisme, ja."

 

"Je verwacht dat andere ploegen die stap wel zullen zetten, maar volgend jaar zal Jumbo-Visma nog wel 1 of 2 grote rondes winnen. Ze hebben zo'n voorsprong en die breng je niet in één keer terug tot nul."