Ga naar de inhoud

Lange dreads of toch een korte coupe: waarom Cynthia Bolingo een voorbeeld is voor alle topspurters

 do 14 september 2023 15:59
Naast supersnel lopen, zijn wapperende haren en lange nagels het handelsmerk van Sha'Carri Richardson.

Lange nagels, nog langere haren of zware juwelen: voor enkele topsprintsters is less niet bepaald more. Maar zouden spurtbommen als Sha'Carri Richardson er niet beter aan doen om voor wat meer aerodynamica te zorgen op de atletiekpiste? We gaan op zoek naar het antwoord in een nieuwe aflevering van Sporza Daily.

Beluister de nieuwste aflevering van Sporza Daily:

"Luchtweerstand wordt nog altijd onderschat"

Amper 7 honderdste seconde. Dat was het verschil tussen de chrono waarmee Shericka Jackson onlangs WK-goud won op de 200 meter en het stokoude wereldrecord van de legendarische Florence Griffith-Joyner.

 

Sha'Carri Richardson ging op datzelfde WK dan weer loeihard op de 100 meter, met de 5e chrono ooit, 16 honderdste seconde langzamer dan het wereldrecord van diezelfde Griffith-Joyner.

 

Opvallende vaststelling bij die 2 kanontijden: zowel Jackson als Richardson staan bekend om hun extravagante stijl. Lees: juwelen, wapperende haren, lange nagels. Maar had er misschien geen wereldrecord ingezeten als ze wat aerodynamischer gelopen hadden?

Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Dat geeft je ook mentale kracht bij wedstrijden.

ex-topspurter Kim Gevaert

"Voor ons lijken die pruiken en opvallende looks bizar, maar voor hen is dat gewoon hoe zij zijn. Dat zit in hun cultuur en hoort bij hun identiteit", weet Kim Gevaert, nog altijd Belgisch recordhoudster op de 100 en 200 meter.

 

"Ik kijk er niet meer van op. De sprint bij de vrouwen is altijd al bekend geweest voor wat meer opvallende looks. Ik heb nooit anders geweten. Zelf wilde ik mijn haren uit mijn gezicht en verkoos ik korte nagels. Ik maakte mij wel zeer aerodynamisch", zegt Gevaert, die ook het mentale aspect benadrukt.

 

"Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Dat is het allerbelangrijkste. Als je goed in je vel zit, voel je je ook sterker bij wedstrijden. Het geeft je mentale kracht."

Een glad geschoren hoofd zoals Cynthia Bolingo levert haar zeker enkele honderdsten van een seconde winst op.

professor Bert Blocken

Doen waar je je goed bij voelt dus. Maar wat zegt professor Bert Blocken, een specialist op het gebied van aerodynamica? "De luchtweerstand van wapperende haren of kledij wordt nog altijd onderschat", meent Blocken.

 

"Op een 100 meter gaat het al snel over een paar honderdsten van een seconde. Dat kan soms doorslaggevend zijn. En het zijn een paar honderdsten die je eigenlijk gratis kunt krijgen."

 

Hoe dan? "Een glad geschoren hoofd zoals Cynthia Bolingo is de meest verstandige coupe", glimlacht Blocken. "Dat geeft haar zeker enkele honderdsten van een seconde winst. Maar misschien wil je ook niet de hele tijd met een kaal hoofd rondlopen. Dus ik begrijp wel dat niet elke spurter het doet."

Het glad geschoren hoofd van Cynthia Bolingo: zo aerodynamisch als het maar kan.
Het glad geschoren hoofd van Cynthia Bolingo: zo aerodynamisch als het maar kan.
Gerelateerd: