Ga naar de inhoud

Belgische dressuurploeg plaatst zich op EK voor Olympische Spelen in Parijs

 do 7 september 2023 17:37
Larissa Pauluis.

Op het EK dressuur in Riesenbeck heeft de Belgische ploeg een ticket versierd voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Belgen zetten op het EK hun beste jaarprestatie neer. Ze werden 8e en dat volstond voor de kwalificatie voor de Spelen. België gaat voor het eerst naar de Spelen in de drie olympische paardensportdisciplines.

 Op papier kwamen op het EK nog zes landen in aanmerking voor drie olympische plaatsen. Moeilijk maar niet onmogelijk.

 

En de Belgische combinaties deden het uitstekend. Belgisch kampioene Larissa Pauluis kreeg van de jury 73,106 procent voor haar Grand Prix met Flambeau. Dat is een persoonlijk record. Ook Belgisch vice-kampioene Charlotte Defalque (Botticelli) zette met 71,072 procent haar beste outdoorprestatie ooit neer in de Grand Prix.

 

En België had nog een derde ruiter met meer dan 70 punten. Nieuwkomer Flore De Winne (Flynn) reed naar 70,404 procent. Nooit eerder slaagde het Belgisch dressuurteam erin om met drie ruiters aan de start te komen die meer dan 70 procent scoorden in de Grand Prix. Het schrapresultaat kwam van Domien Michiels (Intermezzo van het Meerdaalhof) met 69,068 procent.

 

Zo kwam België uit op een totaal van 214,582 procent. Goed voor plek 8 en het tweede van drie olympische tickets. Het eerste olympische ticket ging naar Oostenrijk, dat naar een totaal van 216,119 procent reed. De andere landen die voor België eindigden waren al zeker van Parijs 2024.

 

Teammanager Jeroen Van Lent was achteraf emotioneel. "Hier doe je het voor', klonk het. "Na 13 jaar als teammanager is het eindelijk gelukt. Dit was spannend en emotioneel en met voorsprong het allermooiste moment voor alle ruiters. We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt."   

 

België gaat dus in de drie paardensportdisciplines naar Parijs. Eerder kwalificeerden het jumpingteam en eventingteam zich al.