Ga naar de inhoud

De 3x3 Belgian Lions openen vandaag hun jacht op EK-medaille (en ook Parijs zit in het achterhoofd)

 di 5 september 2023 10:37
Thibaut Vervoort, Bryan De Valck en Dennis Donkor veroverden in juni zilver op de Europese Spelen en krijgen nu op het EK hulp van scherpschutter Jonas Foerts.
Thibaut Vervoort, Bryan De Valck en Dennis Donkor veroverden in juni zilver op de Europese Spelen en krijgen nu op het EK hulp van scherpschutter Jonas Foerts.

Jeruzalem is deze week het decor voor de 3x3 Europe Cup, zeg maar het EK 3x3. De Belgian Lions spelen vandaag hun 2 poulewedstrijden en steken hun ambities niet onder stoelen of banken: een eerste medaille op een groot toernooi is het doel. "Ik denk dat we niet hoeven onder te doen voor de andere teams", zegt scherpschutter Dennis Donkor.

Op grote toernooien was het in het verleden vaak nét niet voor de 3x3 Belgian Lions: 4e op de Olympische Spelen van Tokio, ook 4e op het WK 2022 in Antwerpen. Ook op EK's konden de Belgen nog geen potten breken.

 

Na opnieuw een teleurstellend WK eerder dit jaar konden de Belgische 3x3-jongens eind juni eindelijk toch eens oogsten: ondanks een zware blessure van Caspar Augustijnen pakten de Belgen een zilveren medaille op de Europese Spelen, het eerste eremetaal voor de 3x3 Belgian Lions.

 

Het maakt dat België met ambitie is afgezakt naar Israël, ook omdat Team Antwerp - nog steeds de hofleverancier voor de nationale ploeg - de jongste weken loopt als een tierelier, met onder meer WorldTour-winst in Lausanne.

 

In Jeruzalem worden Antwerp-spelers Bryan De Valck, Dennis Donkor en Jonas Foerts herenigd met Thibaut Vervoort, die dit seizoen de kleuren van het Chinese Futian verdedigt op het 3x3-circuit.

 

Met Donkor, Foerts en Vervoort telt België nu 3 spelers die met de ogen dicht kunnen scoren van achter de tweepuntlijn. Tel daarbij de grinta van manusje-van-alles De Valck en u weet dat de Belgian Lions in Israël kunnen rekenen op een ijzersterk kwartet.

 Ik denk dat we niet hoeven onder te doen voor andere teams. We zijn met ambities afgezakt naar het EK.

Dennis Donkor

Als de mayonaise met verloren zoon Vervoort snel pakt, hoeven deze Lions niemand te vrezen, te meer omdat toplanden als Servië en Letland niet met hun op papier sterkste selectie naar Jeruzalem zijn afgezakt.

 

"We gaan uiteraard voor groepswinst", zegt Dennis Donkor over de poule met Cyprus en Letland. "Tegen de Letten willen we graag revanche nemen voor de verloren finale op de European Games en tegen Cyprus zouden we niet al te veel problemen mogen ondervinden."

 

"Vanaf de kwartfinales is het dan altijd erop of eronder. Gelukkig zijn we ondertussen al gewapend tegen de stress in zulke momenten. Ik denk dat we niet hoeven onder te doen voor andere teams. We zijn met ambities afgezakt naar het EK."

 

Nog een extra motivatie voor de Lions dit toernooi: de winnaar van het EK versiert een ticket voor het 2e van 3 olympische kwalificatietoernooien volgend jaar. Bij winst zouden de Belgen zichzelf dus een extra kans geven om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024.

Kijken hoe de 3x3 Belgian Lions presteren op het EK? Dan bent u bij Sporza aan het goede adres. Wij zenden alle wedstrijden van België live uit, op televisie en met livestream.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

belgian lions op ek 3x3

kwartfinales
Servië Nederland 21-19
Letland Tsjechië 17-11
Litouwen België 21-12
Frankrijk Oostenrijk 21-16
matchen groep D
België Cyprus 22-3  
Letland Cyprus 22-10  
België Letland 15-21  
eindstand groep D
    M W ptn
1. Letland 2 2 43
2. België 2 1 37
3. Cyprus 2 0 13

Het EK vindt plaats in Jeruzalem (Isr).

Gerelateerd: