Ga naar de inhoud

Vooruitblik WK roeien: deze 3 boten mikken op een olympisch ticket

 za 2 september 2023 15:18
Tim Brys
Tim Brys heeft zich omgeschoold tot skiffeur. Zijn gewicht is intussen geëvolueerd van 72 naar 85 kilogram.

Dit weekend gaat in Belgrado het wereldkampioenschap roeien van start. Bij de Belgen is het in de Servische hoofdstad uitkijken naar 3 boten. Tim Brys en de duo's Andries/Vandenbussche en Vivey/Van Zandweghe hopen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs.

Skiff: Tim Brys

vereiste voor de Olympische Spelen: top 9 op het WK

 

De bekendste roeier in ons land luistert naar de naam Tim Brys (31). 

In Tokio werd hij samen met Niels Van Zandweghe 5e in de dubbeltwee bij de lichtgewichten, intussen gaat hij al twee jaar solo in de open categorie. Zijn gewicht is daarom geëvolueerd van 72 naar 85 kilogram.

 

Pim Raaben (technisch directeur topsport bij de Vlaamse Roeiliga): "Tim doet het fantastisch tot nu toe. Hij heeft al mooie resultaten behaald dit seizoen, hij bewijst dat hij meekan met de besten. Tim is erg professioneel, hij gaat zorgen dat hij er staat."

Tim Brys
Tim Brys op de Olympische Spelen van Tokio.

Lichte dubbeltwee: Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey

vereiste voor een olympisch ticket: top 7 op het WK

 

Op de Olympische Spelen van Tokio vormde Tim Brys een duo met Niels Van Zandweghe. Die laatste is in de dubbeltwee blijven zitten. Zijn partner heet nu Tibo Vivey.

 

Ook Marlon Colpaert was lange tijd in de running, maar uiteindelijk viel hij net naast de boot.

 

Pim Raaben: "We hebben verschillende roeiers getest. Momenteel vormen Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey de snelste combinatie in de lichte dubbel. We focussen op hen om de olympische kwalificatie af te dwingen."

Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey
"Niels Van Zandweghe en Tibo Vivey vormen momenteel de snelste combinatie."

Dubbeltwee: Aaron Andries en Tristan Vandenbussche

vereiste voor Parijs 2024: top 11 op het WK

 

Aaron Andries en Tristan Vandenbussche bemannen de derde Belgische boot die Parijs wil halen. De twee roeien in de categorie dubbeltwee. Vorig jaar gaven zij al hun visitekaartje af bij de beloften met een Europese titel én een wereldtitel.

 

Pim Raaben: "Ze zijn er klaar voor en maken sowieso een goeie kans. De dubbeltwee is een sterk bezette categorie, maar Aaron en Tristan hebben al bewezen dat ze hun mannetje staan. Ze komen vol vertrouwen aan de start. Het wordt zaak voor hen om te groeien in het toernooi."

Aaron Andries en Tristan Vandenbussche
Aaron Andries en Tristan Vandenbussche in actie op het EK.

Marlon Colpaert roeit op het WK in de lichte skiff, een niet-olympische discipline.

 

Het WK roeien in Belgrado begint morgen en eindigt volgende week zondag.