"Dichter bij de hemel": Belgische beloften zoeken in de bergen troost na overlijden Tijl De Decker

 za 26 augustus 2023 17:32
Met hun gedachten bij Tijl De Decker.

Een beeld om stil van te worden. Serge Pauwels deelde op zijn instagram een beklijvende foto van belofterenners Alec Segaert en Vlad Van Mechelen, die bovenop de Col de la Loze een bezinningsmoment houden voor de betreurde Tijl De Decker. "Dichter bij de hemel konden ze op dat moment niet zijn", vertelt de beloftecoach vanuit de Ronde van de Toekomst.

Van Mechelen en Segaert zochten troost in de bergen.

Hoog op een berg, maar toch diep in een dal.

 

Serge Pauwels deelde op zijn Instagram een aangrijpend beeld van belofterenners Vlad Van Mechelen en Alec Segaert, die na hun rit in de Ronde van de Toekomst stilzwijgend voor zich uitstaarden op de Col de la Loze.

 

"Daar waar de fiets verbinding maakt met de hemel."

 

Hun gedachten waren op dat moment even volledig bij hun betreurde generatiegenoot Tijl De Decker, die deze week tijdens een trainingsrit om het leven kwam. "Dichter bij de hemel konden ze op dat moment niet zijn", vertelde Pauwels over het moment.

 

"Bij hun aankomst reden ze meteen naar daar. Ze hadden duidelijk nood om nog wat troost te zoeken in het vergezicht bovenop die berg. Ze zaten daar met tranen in hun ogen. Dat was een veelzeggend beeld."

Fietsen om gedachten te verzetten

Het nieuws over het overlijden van Tijl De Decker had de belofteploeg amper twee uur voor de start van de rit naar de Col de la Loze bereikt. "Heel de ploeg was enorm aangeslagen toen we het hoorden", vertelt coach Serge Pauwels.

 

De Decker was voor velen dan ook meer dan zomaar een collega-renner.

 

"Alec Segaert was zijn ploegmakker, zo hadden ze de week voor Parijs-Roubaix nog bij elkaar gelogeerd", legt Pauwels uit. "Ook Lars Craps had in december drie weken met Tijl in Tenerife gezeten. En William Lecerf heeft bij de junioren nog in dezelfde ploeg gezeten als Tijl."

 

Toch kozen ze er allemaal voor om weer op hun fiets te kruipen. En met Tijl in hun gedachten de berg te bedwingen.

 

"We hebben ze natuurlijk de keuze gegeven om te starten of niet, maar ze gaven zelf al redelijk snel aan dat ze wilden doorgaan. Dat snap ik ook wel. Anders dan alleen op je kamer liggen, kun je op de fiets nog je gedachten verzetten."

Te veel nét-niet-momenten

Het tragische ongeval van De Decker doet opnieuw nadenken over de veiligheid van wielrenners. In de koers, maar ook op training. 

 

"Gisteren aan tafel hebben we het er nog over gehad met onze groep", vertelt Pauwels. "Dan hoor je bij elke renner steeds dezelfde dingen naar boven komen: elke training heb je 10 nét-niet-momenten. Elke training kom je haast in aanmerking voor een botsing. En (bijna) elke training slaak je een zucht: oef."

 

"Dan besef je hoe fragiel je als renner bent. Het is jammer genoeg een van de keerzijdes van de sport. Niet enkel tijdens de koers, maar ook op training ben je eigenlijk steeds in gevaar", sloot de coach bedachtzaam af.

Elke training heb je 10 nét-niet-momenten. Dan besef je hoe fragiel je als renner bent. 

Serge Pauwels
Gerelateerd: