Ga naar de inhoud
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap
speeldag 1

Jenni Hermoso doorbreekt de stilte na kus en vraagt maatregelen: "Sancties zijn nodig bij zulke acties"

 wo 23 augustus 2023 19:52
Jenni Hermoso.

De soap rond de kus die voorzitter Luis Rubiales afgelopen weekend na de gewonnen WK-finale in het vrouwenvoetbal gaf aan speelster Jenni Hermoso, krijgt een nieuwe wending. Hermoso heeft voor het eerst gereageerd met een statement en vraagt maatregelen. 

Het verhaal is intussen de wereld rondgegaan. De voorzitter van de Spaanse voetbalbond feliciteerde de speelsters voordat ze de beker kregen uitgereikt na de gewonnen finale in Sydney.

 

Hij omhelsde alle spelers, maar gaf Jenni Hermoso naast een kus op de wang ook een kus op de mond. "Ik vond het niet leuk", zei de 33-jarige voetbalster na afloop in een filmpje op sociale media.

 

Die kritische woorden werden nadien ontkracht in een statement, maar over de echtheid van die formuleringen zijn er twijfels ontstaan. Het positieve persbericht zou min of meer een verplicht nummertje geweest zijn van de Spaanse bond.

We veroordelen elk gedrag dat de rechten van onze speelsters schendt. Zulke voorvallen mogen nooit onbestraft blijven. Ze moeten gesanctioneerd worden.

het statement van de Spaanse spelersvakbond

Het verhaal blijft verse hoofdstukken krijgen en de politieke staartjes stapelen zich op.

 

En voor het eerst reageert nu ook Hermoso zelf. Dat doet ze met een geschreven verklaring die gedragen wordt door de spelersvakbond en haar management.

 

"We vragen de voetbalbond om de nodige protocollen te gebruiken, om de rechten van de speelsters te verzekeren en om voorbeeldmaatregelen te stellen."

 

"Het is essentieel dat ons team, de wereldkampioen, altijd vertegenwoordigd wordt door mensen die onze waarden van gelijkheid altijd respecteren. Dat is noodzakelijk in ons gevecht voor gelijkheid."

 

In het communiqué wordt ook opgeroepen om de preventie van seksueel misbruik of overschrijdend gedrag nog op te voeren.

 

"We veroordelen elk gedrag dat de rechten van onze speelsters schendt. Zulke voorvallen mogen nooit onbestraft blijven. Ze moeten gesanctioneerd worden."

 

"De voorbeeldmaatregelen moeten toegepast worden zodat spelers beschermd worden tegen acties die we onaanvaardbaar achten."

 

Maandag zou er overleg plaatsvinden tussen de betrokken partijen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.