Ga naar de inhoud

"Hooligans zijn kanker van het voetbal": UEFA-baas en Griekse premier willen hooligans strenger straffen

 wo 16 augustus 2023 16:46

De Griekse regering en de Europese voetbalbond UEFA hebben strengere  maatregelen aangekondigd in de strijd tegen hooliganisme. Dat bevestigden beide partijen woensdag naar aanleiding van het overlijden van een Griekse voetbalfan vorige week.

"Geweld en hooliganisme zijn geen Grieks probleem, maar een Europees probleem", zei UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin tijdens een bijeenkomst met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis in Athene.

 

"Hooligans zouden zichzelf geen fans mogen noemen. Ze zijn de kanker van het voetbal, ze gebruiken het voor hun idiote ideeën."

1 fanclub per ploeg en meer bevoegdheden voor politie in Griekenland

De Griekse eerste minister wil dat alle georganiseerde fanclubs gesloten worden. In de toekomst zou er slechts één officiële fanclub mogen zijn, die verbonden is aan de club.

 

Daarnaast worden de bevoegdheden van de politie in de stadions uitgebreid en de controles verscherpt.

 

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de vier grootste clubs in Griekenland: Panathinaikos , Olympiakos, AEK Athene en PAOK Saloniki.

 

Mitsotakis riep de clubs op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en te strijden tegen hooliganisme.

 

Het incident met bijzonder tragische afloop gebeurde vorige week maandag, in de aanloop naar het duel tussen AEK en Dinamo Zagreb, een heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League die dinsdag moest plaatsvinden.

 

Het kwam tot gewelddadige opstootjes tussen de ultra's van beide ploegen. Daarbij vielen minstens zes gewonden. Een man, die tijdens de rellen verschillende messteken kreeg, waarvan een in de slagader van de bovenarm, werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar bezweek aan zijn verwondingen.

Gerelateerd: