Ga naar de inhoud

Sven Vanthourenhout is streng: "4 van de 5 Belgische beloften laten een wereldtitel liggen"

 za 12 augustus 2023 21:00
Sven Vanthourenhout kon niet tevreden zijn over zijn beloften.

Geen Belgische wereldkampioen bij de beloften en ook geen medaille. Bondscoach Sven Vanthourenhout zag dat zijn renners de boot misten in het begin van de koers. "Voor mij zijn er weinig excuses", zei Vanthourenhout.

"Het was niet goed genoeg", wond bondscoach Sven Vanthourenhout er geen doekjes rond. "Als je met vijf renners aan de start staat, heb je niet de luxe om de koers te controleren of achter de feiten aan te rijden. Je moet meteen mee zijn."

 

Toch had België geen mannetje mee in de vroege vlucht. "De renners hadden de opdracht gekregen om mee te springen als er renners van de toplanden aangingen. Ik heb nog niet iedereen kunnen spreken, maar er zijn voor mij weinig excuses. Ik ben niet tevreden en ga ze zeker mijn mening geven vanavond."   

 

Vanthourenhout vond dat zijn renners hun kansen op een wereldtitel hadden verspeeld. "Ik kom misschien streng over, maar het is gisteren uitdrukkelijk gevraagd van bij het begin mee te zijn. We rijden hier met 5 sterke renners rond."

Wat mij betreft laten vier van de vijf Belgen vandaag een wereldtitel liggen. 

Sven Vanthourenhout

"Dit was een race van iets meer dan 160 kilometer. Dan moet je meteen bij de pinken zijn. Wat mij betreft laten vier van de vijf Belgen vandaag een wereldtitel liggen. Naast Nys hadden de vier anderen de opdracht in ontsnappingen mee te gaan."


"In mijn ogen zijn ze alle vier goed genoeg om de finale te rijden en te winnen. Nys hoefde van mij niet met alles mee te springen, enkel als er een grotere groep wegreed. Maar achteraf had ook hij kunnen meegaan. Je kan dan voorin nog zelf bepalen hoe snel je rijdt en een beetje reserve houden."   


De Belgen namen vervolgens in de achtervolging veel initiatief. "Maar dat is achter de feiten aanhollen", zuchtte Vanthourenhout. "Van de vorige koersen wisten we ook dat het moeilijk was een achtervolging te organiseren."


"We spelen het dan nog klaar om drie keer op 25 seconden van de koplopers te komen. En telkens laten ze ze daarna weer wegrijden tot een minuut. Zo raak je niet meer voorin."

"Ze waren goed, jammer dat we niet meer konden doen"

Individueel was het duidelijk dat de Belgen in orde waren. "Sommige jongens hebben pech gehad, maar ik zie bijvoorbeeld Gil Gelders nog twee keer terugkomen. Die was dus dik in orde."


"Nys liet dikwijls tijdens de koers zien hoe goed hij was en Segaert kon op het einde ook nog een heel snelle ronde afwerken. Het is jammer dat we er niet meer mee hebben kunnen doen."

Gerelateerd:
programma en wedstrijden WK wielrennen 2023 
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
zat 5/8 wegrit junioren vrouwen 70 km 11.00 uur Julie Bego (Fra)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.00 uur Albert Philipsen (Den)
zon 6/8 wegrit elite mannen 271 km 10.30 uur Mathieu van der Poel (Ned)
din 8/8 mixed relay ploegentijdrit 40,3 km 14.00 uur Zwitserland
woe 9/8 tijdrit beloften mannen 36,2 km 15.30 uur Lorenzo Milesi (Ita)
don 10/8 tijdrit junioren vrouwen 13,4 km 12.15 uur Felicity Wilson-Haffenden (Aus)
  tijdrit beloften vrouwen 36,2 km 15.00 uur Antonia Niedermaier (Dui)
  tijdrit elite vrouwen 36,2 km 15.00 uur Chloé Dygert (VS)
vri 11/8 tijdrit junioren mannen 22,8 km 11.00 uur Oscar Chamberlain (Aus)
  tijdrit elite mannen 47,8 km 15.35 uur Remco Evenepoel
zat 12/8 wegrit beloften mannen 168,4 km 12.30 uur Axel Laurance (Fra)
zon 13/8 wegrit beloften vrouwen 154,1 km 13.00 uur Kata Blanka Vas (Hon)
  wegrit elite vrouwen 154,1 km 13.00 uur Lotte Kopecky