Ga naar de inhoud
programma en wedstrijden WK wielrennen 2023 
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
zat 5/8 wegrit junioren vrouwen 70 km 11.00 uur Julie Bego (Fra)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.00 uur Albert Philipsen (Den)
zon 6/8 wegrit elite mannen 271 km 10.30 uur Mathieu van der Poel (Ned)
din 8/8 mixed relay ploegentijdrit 40,3 km 14.00 uur Zwitserland
woe 9/8 tijdrit beloften mannen 36,2 km 15.30 uur Lorenzo Milesi (Ita)
don 10/8 tijdrit junioren vrouwen 13,4 km 12.15 uur Felicity Wilson-Haffenden (Aus)
  tijdrit beloften vrouwen 36,2 km 15.00 uur Antonia Niedermaier (Dui)
  tijdrit elite vrouwen 36,2 km 15.00 uur Chloé Dygert (VS)
vri 11/8 tijdrit junioren mannen 22,8 km 11.00 uur Oscar Chamberlain (Aus)
  tijdrit elite mannen 47,8 km 15.35 uur Remco Evenepoel
zat 12/8 wegrit beloften mannen 168,4 km 12.30 uur Axel Laurance (Fra)
zon 13/8 wegrit beloften vrouwen 154,1 km 13.00 uur Kata Blanka Vas (Hon)
  wegrit elite vrouwen 154,1 km 13.00 uur Lotte Kopecky

Vanuit de vroege vlucht en met tips van Van der Poel: Fransman Axel Laurance wint WK voor beloften

 za 12 augustus 2023 16:40
WK wielrennen: wegrit beloften mannen
Wegrit beloften mannen
Vlak
168.4 km
12:30 Loch Lomond - 17:00 Glasgow
Axel Laurance
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 168.4

  De Fransman Axel Laurance heeft zich tot wereldkampioen bij de beloften gekroond. De belofte van Alpecin-Deceuninck had tips gekregen van ploegmaat Mathieu van der Poel en rondde vanuit de vroege vlucht een solo af. Thibau Nys en Alec Segaert (7e) zagen ondanks verwoede pogingen de kop van de koers nooit terug en grepen naast de medailles.

  In een notendop:

  • Winnaar van de dag: Axel Laurance trok al na 20 kilometer ten aanval en reed een weergaloze wedstrijd. Dat zelfs frisse benen uit het peloton hem niet konden terughalen, bewijst dat hij vandaag de allerbeste was.
   
  • Verliezer van de dag: Antonio Morgado grijpt voor het tweede jaar op rij nipt naast de wereldtitel. Vorig jaar strandde hij op plek 2, ook vandaag moet de Portugees het stellen met zilver. Als de samenwerking in de achtervolging iets vlotter was verlopen, zat er misschien wel meer in.
   
  • Beste Belg: Niet topfavoriet Thibau Nys, wel Alec Segaert (7e) eindigde vandaag als eerste Belg. Nys brak nochtans de finale open met een dubbele aanval, maar zat daarna gevangen in het peloton. Segaert reed een dijk van een wedstrijd, maar moest zijn beulswerk op kop van het peloton in de finale bekopen.

  Dubbele regenboog bij Alpecin-Deceuninck

  Opnieuw champagne voor de broers Roodhooft.

   

  Na poulain Mathieu van der Poel grijpt nu ook pupil Axel Laurance de wereldtitel. De youngster komt uit voor het ontwikkelingsteam van Alpecin-Deceuninck en kreeg naar eigen zeggen tips van de kersverse Nederlandse wereldkampioen.

   

  Dat was al snel te zien aan de manier waarop Laurance tekeerging in de openingsfase van dit WK. Al na 20 kilometer glipte de Fransman mee in de vlucht van de dag.

   

  Ook onder meer Italië, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje stuurden een mannetje mee, de Belgen en de Nederlanders hadden de boot gemist.

   

  Alles geven in de achtervolging, dan maar. Dankzij verschillende prikjes van Nys en Segaert leek de grote groep zich weer in de strijd te kunnen mengen.

   

  Maar helemaal dicht kregen ze het gaatje nooit, de vluchters toonden zich beresterk. De wereldkampioen was duidelijk voorin te vinden.

   

  Laurance trok er uiteindelijk met nog 3 rondjes op de teller alleen op uit en onderstreepte met dikke stift dat hij vandaag de allerbeste was. Vijf achtervolgers talmden te lang om de Fransman nog te grijpen.

   

  En zo snelde de jongeling in zijn eentje naar de wereldtitel, net zoals grootmeester Van der Poel hem had geleerd.

   

  Komend jaar schitteren dus 2 regenboogtruien op de trainingen van Alpecin-Deceuninck.

  Axel Laurance: "Niet het plan om zo vroeg aan te vallen"

  De kersverse wereldkampioen bij de beloften was na de finish helemaal ondersteboven van zijn inspanning. "Dit kan ik onmogelijk geloven", stelde Laurance.

   

  De Fransman trok al na 20 kilometer ten aanval. "Maar dat was oorspronkelijk niet de bedoeling. Met de regen was het gewoon heel moeilijk en iedere bocht was gevaarlijk. Ik dacht dat het beter zou zijn om voorin te zitten."

   

  En dat bleek een goeie beslissing. "Al kregen we eigenlijk nooit meer dan 40-50 seconden. Maar ik wachtte lang met mijn aanval en kon gelukkig mijn benen zo veel mogelijk sparen", vertelde hij achteraf.

   

  "Ik wilde de 5 achtervolgers liever niet meer zien terugkeren naar onze groep, dus wilde ik het wel proberen. Mijn benen waren op 30 kilometer van de streep niet super, maar het kon niet anders."

   

  En hij had duidelijk ook gekeken naar Van der Poel. "Ik wist dat het mogelijk was om met zo'n aanval uit te pakken op dit parcours. Maar ik geloofde het pas in de laatste 500 meter, want ik was volledig geconcentreerd op mijn inspanning."

   

  "En in de laatste ronde zag ik ook enkel maar sterretjes", lachte hij.

  belgen in wegrit beloften mannen
  naam uitslag
  Gil Gelders 22e
  Thibau Nys 27e
  Alec Segaert 7e
  Warre Vangheluwe DNF
  Jonathan Vervenne 72e

  Uitslag Wegrit beloften mannen

  naamresultaatploeg
  1
  Axel Laurance
  in 4u04'58"
  2
  António Morgado (Por)
  + 2"
  3
  Martin Svrcek
  + 2"
  4
  Jack Rootkin-Gray
  + 2"
  5
  Lorenzo Milesi
  + 2"
  6
  Moritz Kretschy
  + 9"
  7
  Alec Segaert
  + 1'01"
  8
  Iván Romeo
  + 1'01"
  9
  Max Walker
  + 1'03"
  10
  Pierre Gautherat
  + 1'41"

  Fase per fase

  16:43

  Slechts 3 seconden hield de Fransman uiteindelijk over aan de streep. Morgado sprintte nog naar plek 2, Svrcek pakt brons.


  En dat de Fransman diep gegaan is voor zijn wereldtitel, wordt wel erg duidelijk na de finish. Laurance geeft over, maar heeft wel de regenboogtrui beet.


  Segaert sprint nog naar plek 7.

  16:41

  Laurance is wereldkampioen!

  De wereldtitel bij de beloften gaat naar Frankrijk! Laurance hield zijn aanval vol tot op de streep, al werd het in de laatste lijn nog spannend.

  16:41

  Wereldtitel bij de beloften gaat naar Frankrijk! Laurance is wereldkampioen

  16:38

  Laurance rijdt de slotklim nog erg vlot naar boven. Hij lijkt zijn inspanning perfect te hebben ingedeeld en is nu toch echt op weg naar de regenboogtrui!

  16:37

  Montrose Street komt eraan! Wie van de 5 onderneemt een ultieme poging om Laurance nog van de wereldtitel te houden? Het verschil bedraagt 13 seconden.

  16:35

  Aanval Kretschy!

  Een aanval uit onverwachte hoek! De Duitser Kretschy leek volledig op te zijn, maar komt uit het niets toch nog met een versnelling. Op het moment dat hij wordt gegrepen, valt het weer helemaal stil.

  16:33

  12 seconden!

  Met nog 5 kilometer op de teller bedraagt de voorsprong maar 12 seconden meer! Een klein beetje organisatie in de achtervolging zou slecht nieuws kunnen zijn voor Laurance.

  16:31

  Het vet lijkt nu toch wat van de soep bij de Fransman. Overleeft hij Montrose Street? Het kan nog akelig spannend worden.

  16:29

  Svrcek dropt bommetje

  Svrcek lijkt de sterkste man in groep 2 te zijn, maar zijn medevluchters weigeren te kraken. Ook op een oplopende strook geraakt de Slowaak niet weg, al brengt zijn poging het groepje wel dichter bij Laurance.

  16:27

  Ze zien hem daar nog voor zich uitrijden!

  José De Cauwer
  16:25

  In de achtervolging zetten ze de trein toch nog eens op de rails! Het vijftal draait plots weer goed rond en nadert een beetje op Laurance. Is de koers dan toch nog niet gereden?

  16:24

  Segaert en zijn metgezellen hangen intussen op 40 seconden van groep 2. Een medaille zit er dus niet meer in voor de Belg.

  16:22

  De Franse vogel is gaan vliegen, zo lijkt het. Laurance heeft nog overschot op de klimmetjes, in groep 2 loopt de samenwerking stroef.

  16:19

  Laatste ronde!

  Laurance duikt als eerste de slotronde in. Slechts 14,5 kilometer houden hem van de wereldtitel. Of kan iemand in de achtervolging nog verrassen?

  16:15

  Svrcek is de grote motor in de achtervolging.

  José De Cauwer
  16:14

  Nys probeert de geleden schade nog te herstellen. Hij versnelt met een klein groepje uit het peloton, maar komt die move niet te laat?

  16:11

  Laurance breidt zijn voorsprong op het achtervolgende vijftal beetje bij beetje uit. Hij heeft al bijna een halve minuut beet. Segaert vormt samen met Walker en Romeo groep 3, zij hangen op 45 seconden.

  16:08

  In het peloton is het tempo volledig verdwenen. De groep hangt daardoor al op 1'40 van de eenzame leider. Game over voor Nys?