Ga naar de inhoud

Carl Berteele over de altijd maar presterende Lotte Kopecky: "Je mag haar de beste Belgische wielrenster ooit noemen"

 do 10 augustus 2023 12:52
Carl Berteele scheen zijn licht over de prestaties van Kopecky in het baanwielrennen.

Na twee gouden plakken, rondde Lotte Kopecky haar succesvol WK baanwielrennen af met een bronzen medaille in het omnium. En dan moet de wegwedstrijd nog komen... "Iedere keer Lotte Kopecky rijdt, presteert ze", ziet radiocommentator Carl Berteele en dus waarschuwt hij voor die opgebouwde gewoonte: "We moeten altijd in de verf blijven zetten hoe uniek dat is."

Lotte Kopecky legt, amper een tiental dagen na haar indrukwekkende Tour de France Femmes, nog een ander perfect rapport voor: 3 medailles op 3 wedstrijden op het WK baanwielrennen. 

 

Al had er in de meest recente medaille wel een ander kleur gezeten, vond ook Carl Berteele: "Zilver was binnen handbereik. In de temporace heeft ze het toch wat laten afweten en haar tempo eigenlijk wat verloren."

 

"Het is een heel specifiek nummer met 30 ronden bij de vrouwen. Per ronde pakt de eerste aan de aankomstlijn een punt. Als je iedereen dubbelt, pak je 20 punten"

Kopecky was in de temporace niet 100 % bij de zaak. Had ze daarin 1 of 2 punten genomen, dan lag het zilver zomaar voor het grijpen.

Carl Berteele

"Kopecky was niet 100 % bij de zaak. Had ze 1 of 2 keer een punt genomen dan lag dat zilver zomaar voor het grijpen. Op goud kwam het nooit aan, de winnares, de Amerikaanse Valente, was al lang ongrijpbaar."


"Eigenlijk kwam het aan op een heel klein moment van aarzeling in die temporace, want wat ze daarna gedaan heeft, was outstanding. Ze zette een scheve situatie bijna helemaal recht."

Lotte Kopecky met haar bronzen medaille voor het omnium.

"Kopecky is de koningin van het Vlaamse wielrennen"

Al is dat het enige, minieme puntje van kritiek dat onze radiocommentator uit wanneer het over Kopecky gaat. Daarna laat hij zijn loftrompet los: "Als je het geheel ziet, mag je haar de beste Belgische wielrenster ooit noemen."

 

"Lotte Kopecky volgde op de piste Jolien D'hoore op, alleen komt bij Kopecky er nog bij dat ze ook nog eens succesvol is op de weg. Dat was iets minder aanwezig bij D'hoore."

 

"Het is duidelijk dat Kopecky de koningin van het wielrennen in Vlaanderen is."

Ik zal er op blijven hameren dat we Lottes prestaties niet als normaal mogen beginnen beschouwen.

Carl Berteele

Al schuwt Berteele wel de normalisering van haar prestaties: "Ik zal er op blijven hameren, net als bij de verdiensten van Emma Meesseman in het basketbal, dat we dat niet als normaal mogen beginnen beschouwen."


"Iedere keer wanneer Kopecky rijdt, haalt ze resultaten. Ze komt van de Ronde van Frankrijk, een week later pakt ze goud op de afvalling, twee dagen later opnieuw goud in de puntenkoers en dan brons in het omnium wat uitzonderlijk in één sessie en binnen de 3 uren is gereden."


"En toch blijft ze alles maar afhaspelen. Zelf heeft ze dat wel graag, dat het kort op elkaar en lastig is en dat de inspanningen lang duren. Dat belooft voor het WK op de weg."

 

"We moeten altijd in de verf blijven zetten hoe uniek Kopecky is."

Lotte Kopecky met één van haar gouden medailles en in de regenboogtrui.

Inbreng SD Worx

De erelijst van Kopecky blijft maar groeien, net als haar wedstrijddagen. Heeft ze zich al niet te veel uitgeput met het oog op het WK op de weg? "Nee en dat is mede dankzij haar ploeg SD Worx, die niet afhangt van een mannenploeg."

 

"Het bestaat enkel uit een vrouwenteam dat de volledige focus krijgt qua voeding, begeleiding, trainingschema's, stages, materiaal, enzovoort. Ze zit dus in een uitstekende omgeving."

 

"En daarbovenop doet ze zelf ook nog van alles wat trainingen en voeding betreft. Dat totaal maakt dat zij die work load aan kan. De opbouw van de laatste 7 jaar vertaalt zich nu in successen." 

Radiocommentator Carl Berteele.