Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel: "Een vroege aanval? Moeilijk. Het moet een ingeving van het moment zijn"

 vr 4 augustus 2023 18:00
Een goedlachse Remco Evenepoel tijdens de verkenning.

Zondag rijdt hij met rugnummer 1 rond. Remco Evenepoel werd tijdens de verkenning een beetje tureluurs van alle bochten, maar kijkt ontspannen naar de wegrit van zondag. "Als ik geviseerd word, dan kunnen mijn kompanen profiteren", zegt hij over de Belgische weelde.

"Speciaal en stevig." Dat zijn de woorden die Remco Evenepoel gebruikt om de lus in Glasgow te typeren. "Waarom? Door de opeenvolging van snelle en haakse bochten. Het wordt een lange finale."

 

"Op een bepaald moment wordt het wel een vervelend parcours", zegt hij met een glimlachje. "Je denkt dat het draaien en keren rond Montrose Street nooit stopt."

 

"Dan denk je: nu heb ik wel genoeg bochten gezien. En dat was na 2 rondes. Ik kan me niet voorstellen wat ik na pakweg 8 rondes zal denken."

 

Op die helling vlak voor de finish trok Evenepoel vandaag op verkenning niet door. Enkele concurrenten deden dat wel.

 

"Ik heb vorige week nog pittige trainingen gehad met enkele Vuelta-verkenningen. Ik wilde me gisteren en vandaag kalm houden."

 

"Ik wilde vooral het parcours goed leren kennen en alle bochten onthouden. Dat is al een serieuze taak op zich."

Een vroege aanval? Ik moet mijn moment afwachten, wanneer er al hard gekoerst is. Het moet een ingeving van het moment zijn. Is dat nu op 30 kilometer of 3 kilometer voor de finish...

Remco Evenepoel

Evenepoel heeft een patent op vroege aanvallen. Is dat ook zondag een optie? "Het wordt sowieso moeilijk om vroeg weg te rijden. Iedereen zal dat willen proberen", schat de titelverdediger in.

 

"Dat ik dat goed kan? Ja, maar misschien is het moeilijker omdat de rest dat weet. Ik moet mijn moment afwachten, wanneer er al hard gekoerst is."

 

"Het moet een ingeving van het moment zijn. Is dat nu op 30 kilometer of 3 kilometer voor de finish..."

"Ik zou ook schrik hebben als ik bij een ander land zou rijden"

Evenepoel vindt de afwezigheid van Tom Pidcock nog opvallend ("Je zou hem vooraf al een medaille geven op dit technische parcours") en ziet geen problemen bij de vele Belgische kopmannen.

 

"Vorig jaar is het met twee kopmannen gelukt. Dat kan hier ook. Als ik geviseerd word, kunnen mijn twee kompanen daarvan profiteren. We willen winnen en het maakt voor mij niet uit hoe we dat doen."

 

"We hebben gewoon een impressionante ploeg. Wout is altijd enorm sterk, Jasper won zoveel etappes in de Tour. Ook de jongens in dienst zijn heel sterk. Je hebt hier een sterke ploeg nodig, om goed gegroepeerd te blijven onderweg."

 

"Ik zou ook schrik hebben als ik bij een ander land zou rijden. Als je de Belgen klopt, heb je veel kans om de koers te winnen."

Gerelateerd: