Ga naar de inhoud

Yellow Tigers slaan maand voor EK bladzijde zaak Vande Broek definitief om: "Dit voelt als een nieuwe start"

 do 20 juli 2023 10:00
Britt Herbots wil opnieuw op het veld tonen waar de Yellow Tigers voor staan.

Een maand voor het EK volleybal hebben de Yellow Tigers de knop omgedraaid. Niet langer beheerst de berichtgeving rond de "zaak Vande Broek" hun leven, maar richten ze hun pijlen weer op het sportieve. Met een nieuwe bondscoach, nieuwe stafleden en een frisse portie enthousiasme willen ze vooruitkijken. "Dat het project verdergaat op deze manier, zal Gert op lange termijn gelukkig stellen.", zegt Kris Vansnick. 

"Kotsbeu, toch wel."

 

Britt Herbots wil de pagina rond Gert Vande Broek omslaan. Het uithangbord van de Yellow Tigers hoopt dat de sportieve prestaties binnenkort weer het nieuws kleuren.

 

"Elke dag stonden we op met een nieuw artikel over de zaak. Over onze resultaten werd niet meer gepraat", vertelt ze op een persmoment. "Frustrerend, omdat we het ook niet in de hand hadden."

 

Zelf dreigde ze er even mee om de Tigers te verlaten bij een schorsing voor Vande Broek. Zover kwam het niet. "Omdat ik het project waar ik me al jaren voor engageer niet zomaar overboord wil gooien."

 

Ook de keuze voor de nieuwe hoofdcoach Kris Vansnick hield de vriendinnengroep samen. "Hij zorgt voor continuïteit en kent de ploeg. De vertrouwensbalans met de coach is erg belangrijk. Zonder de juiste feeling, kan je niet presteren op een EK."

 

Want dat is wat de nationale volleybalvrouwen voortaan willen doen: knallen in eigen land.

 

(lees voort onder de video)

Drie vervangers, geen "mindere" kopie

Kris Vansnick is de reddingsboei van de Yellow Tigers, vlak voor het EK.

 

Al wil hij zichzelf zo niet noemen. "Iemand anders had ook mijn positie kunnen invullen en ook de speelsters toonden uit zichzelf een groot engagement om verder te gaan", vertelt hij.

 

"Al kan ik niet ontkennen dat de link tussen spelers en staff enorm sterk is. Dat was een van mijn drijfveren, de band met sommige meisjes die ik al van hun 11 jaar training geef."

 

De nieuwe bondscoach had wel één voorwaarde: hij wilde geen "mindere" kopie worden van Gert Vande Broek. "Hij heeft enorm veel kennis en is een sterke persoonlijkheid. Hem vervangen is niet zo vanzelfsprekend."

 

Dus vroeg Vansnick om versterking op tactisch en technisch vlak. "We hebben twee Turkse toptrainers erbij gehaald en een Duitse coach. Zij kunnen het gemis van Gert opvangen en een nieuw elan geven aan de ploeg."

Gert is hard aangevallen in de media, waar een beeld van hem is gevormd dat niet strookt met zijn persoon.

Kris Vansnick

Drie vervangers dus, die afwisselend een rol zullen spelen binnen de omkadering.

 

Dat om een man waar de nieuwe bondscoach 15 jaar "een tegenpool van was", maar "toch een goede tandem vormde" zijn sportieve werk voort te zetten.

 

Gert Vande Broek zal zelf geen inspraak meer hebben in het team, verzekert Vansnick. "Hij liet in zijn laatste babbel met de groep weten dat het niet uitmaakte wie er naast de zijlijn stond op het EK, maar dat het EK telde."

 

Toch zal er niet plots radiostilte te horen zijn op de lijn tussen de goede vrienden. "We hebben een goede relatie en ik ben een loyaal iemand."

 

"Gert is hard aangevallen in de media, waar een beeld van hem is gevormd dat niet strookt met de persoon Vande Broek. Dat was zwaar voor hem als persoon."

 

"Maar dat het project verdergaat op deze manier, zal hem op lange termijn gelukkig stellen."

Kris Vansnick zal de Yellow Tigers leiden op het EK in eigen land.

"Het voelt dus als een nieuwe start", zegt Vansnick over de komende weken.

 

De focus gaat vol op het sportieve met het Europees Kampioenschap en olympische kwalificatietoernooi in aantocht. 

 

"Een sporter hoort ook gewoon bezig te zijn met doelstellingen op het veld. Ik heb hier al dagen een groep aan het werk gezien die erg hard werkt om er te staan op het EK. Dat is het DNA van de groep."

 

De Tigers kregen een korte break om alles te laten bezinken. De periode volstond om de heisa te vergeten en de knop om te draaien.

 

"Nu wil de groep vooruit", besluit de coach. "Die mindset is de sterkte van de Yellow Tigers. Zoiets bewerkstellig je alleen maar door je rol zo goed mogelijk te vervullen."

Gerelateerd: