Ga naar de inhoud

Goud en zilver voor België op WK: Genyn klopt Habsch op de 100 meter

 zo 16 juli 2023 21:24

Op het WK para-atletiek heeft Peter Genyn goud gewonnen op de 100 meter sprint in de T51-klasse. Genyn was sneller dan Roger Habsch, ook een Belg. Twee medailles erbij dus voor ons land in Parijs. Eerder won ook rolstoelatleet Maxime Carabin al twee keer eremetaal.

Roger Habsch had in de voormiddag nog een nieuw kampioenschapsrecord gevestigd en begon dus als favoriet aan de race. Bovendien mag hij zich sinds mei van dit jaar ook wereldrecordhouder noemen.

 

Maar in het begin van de 100 meter moest Habsch even corrigeren. Dat kostte tijd en zo zag hij Peter Genyn wegsnellen. Genyn kwam met een halve lengte voorsprong over de finish in 19"79, een nieuw kampioenschapsrecord.

 

Habsch werd tweede, de Fin Toni Piispanen derde. Voor Genyn is dit een nieuwe mooie medaille voor zijn collectie. Hij had al zes wereldtitels en hij is ook al meervoudig paralympisch kampioen. 

 

“Hier werken wij keihard voor en de sport wordt alsmaar professioneler. Ik had gelukkig een erg goeie dag, want we zitten allemaal kort bij elkaar", zei Genyn achteraf. "De plaats is in zo’n finale het belangrijkste, ook al was de tijd vandaag echt goed."

 

Dankzij de prestaties van Genyn en Habsch krijgt België twee herenslots voor de Paralympische Spelen in Parijs. “G-sport zit in de lift in ons land, dat is heel mooi.”

 

Roger Habsch nam vrede met plaatst twee, maar hoopte op meer. “Ik verloor mijn snelheid doordat ik mijn wheeler moest corrigeren bij een afwijking. Peter was vandaag sterk, maar winst was naar mijn gevoel mogelijk. Ik doe hier weer een ervaring op. Ik ben blij dat ik op het podium staat, maar hoopte toch op iets meer.”

Gerelateerd: