Ga naar de inhoud

Europees Hof stelt Semenya in het gelijk in procedure tegen omstreden testosteronregel

 di 11 juli 2023 10:52
Caster Semenya
Caster Semenya twee jaar geleden op de atletiekmeeting in Luik.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft Caster Semenya (32) in het gelijk gesteld. Volgens het Hof is de 32-jarige atlete  uit Zuid-Afrika slachtoffer van discriminatie.

Caster Semenya was naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens getrokken om een testosteronregel ter discussie te stellen. Die verhindert de atlete om deel te nemen aan bepaalde wedstrijden.

 

De Internationale atletiekfederatie World Athletics voerde in 2018 een maximale testosteronwaarde in voor atletes die van nature een te hoog testosterongehalte hebben. De beperking geldt voor de afstanden van 400 meter tot en met Engelse mijl (1.609 meter), omdat de atletes in die disciplines door de spierversterkende werking van het testosteronhormoon onevenredig voordeel zouden hebben. 

 

Semenya, goed voor twee olympische en drie wereldtitels op de 800 meter, behoort tot die atletes met een van nature hoog testosterongehalte. Ze weigert remmers te slikken die haar waardes naar beneden halen en waardoor ze wel weer op haar favoriete afstand zou kunnen uitkomen.

 

De Zuid-Afrikaanse verloor alle rechtszaken die ze had aangespannen om de regel ongedaan te krijgen. Ze vond geen gehoor bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) en evenmin bij het hooggerechtshof in Zwitserland.

 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt haar wel in het gelijk. Volgens het Hof is de 32-jarige atlete slachtoffer van discriminatie.

Semenya mag nog geen wedstrijden lopen

Het arrest van het Europees Hof betekent niet dat World Athletics met zijn regelgeving in het ongelijk werd gesteld en dat Caster Semenya plots wel weer op haar geliefde 800 meter mag aantreden.

 

Het Hof oordeelt enkel dat de artikels 8, 13 en 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn geschonden: met betrekking tot het verbod op discriminatie, het recht op privacy en het recht op daadwerkelijk rechtsmiddel.

 

Daarnaast oordeelt het Hof dat Zwitserland Semenya 60.000 euro moet betalen voor kosten en uitgaven.

 

Dankzij het arrest kan Semenya wel opnieuw een rechtszaak beginnen om de regelgeving aan te vechten.

 

World Athletics laat alvast in een reactie weten dat de huidige testosteronregels voorlopig van kracht blijven en dat er overleg gepleegd zal worden met de Zwitserse regering over eventuele verdere stappen.