Ga naar de inhoud

Weg naar olympisch wielergoud leidt langs Versailles en lokale rondes over Montmartre

 di 4 juli 2023 19:53
" "
Montmartre is een bekende heuvel in Parijs, met als pronkstuk de Basilique du Sacré-Coeur.

De Wout van Aerts en Remco Evenepoels van deze wereld weten waar ze aan toe zijn als ze een gooi willen doen naar de olympische titel van Parijs 2024. De organisatie maakte vandaag het parcours bekend.

De start en aankomst van de olympische wegrit liggen bij het park van Trocadéro. Onderweg passeren de 90 mannen en 90 vrouwen het kasteel van Versailles en meerdere keren de heuvel van Montmartre.

De route van de wegrit wisselt stedelijke landschappen langs de bekendste plekken van de Franse hoofdstad af met het platteland van Ile-de-France.

Mannen en vrouwen leggen een gelijkaardige route af, al fietsen de mannen meer dan 100 km verder. 158 km voor Kopecky en co, 273 km voor onze mannen. Dan kennen we de opvolger van de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer en de Ecuadoraan Richard Carapaz, de enige die Wout van Aert voor kon blijven.

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het aantal hoogtemeters van de wegrit in Parijs is over het algemeen beperkt, al komen de mannen toch nog uit op 2.800. De route is heuvelachtig en vooral de steile flanken van Montmartre vormen echte kuitenbijters.

Na de start op het plein van Trocadéro rijden de renners via Versailles naar het kasteel in de richting van Vallée de Chevreuse. Daar krijgt het peloton een aantal beklimmingen met een stijgingspercentage van meer dan 5 procent voorgeschoteld.

Op de terugweg richting Parijs gaat het parcours langs het Louvre voor een aantal lokale rondes. Die zijn volgens de organisatoren "zwaar", omdat de renners over de klinkers van Montmartre moeten, een stuk van het parcours dat bergop gaat.

Na twee lokale ronden loopt het parcours via de basiliek van Sacré-Coeur naar een bochtige finale. De laatste rechte lijn van 230 meter brengt de renners terug naar de finishlijn op Trocadéro.

Het parcours van de wegrit bij de vrouwen.

Tijdrit

Ook het parcours van de tijdrit werd voorgesteld. De lus van 32,4 kilometer wordt zowel door de mannen als door de vrouwen op dezelfde manier afgewerkt en is "volledig vlak". De route vertrekt aan Les Invallides, de finish ligt nabij Pont Alexandre III.