In de Tour wordt alles uitvergroot en is alles wereldnieuws. Tadej Pogacar stapte gisteren na de finish in een "ijsbad", al was het geen klassiek schouwspel. Het roept meteen veel vragen en speculaties op, maar wat was er nu echt aan de hand?
Bij de ploegbus van UAE Team Emirates ging het vanmiddag niet meer over de knalprestatie van gisteren, wel over de beelden die onder meer in Vive le Vélo te zien waren.
Tadej Pogacar stapte in een busje en zat zo'n 50 seconden in iets wat je als een ijsbad zou kunnen bestempelen, maar analist Jan Bakelants vermoedt dat het om cryotherapie gaat.
"Het is niets speciaals", verklaarde Matxin Fernandez, een van de sterke mannen bij UAE, bij de start van de tweede rit aan onder meer de collega's van HLN.
"Een lang ijsbad kan het herstel belemmeren. We deden daar onderzoek naar."
"Je wil voedingsstoffen naar de benen brengen om goed te kunnen recupereren, maar als je lang in een ijsbad zit, dan trekken je bloedvaten dicht. Dan kan het zijn dat de voedingsstoffen niet goed in de bloedbaan circuleren."
"Vandaar die korte beurt in het ijsbad. Het is ook iets mentaals, hij heeft weinig tijd. Het is een korte kickstart, daarna kan hij zich op z’n gemak gaan douchen in het hotel.”
"Het is een ijsbad, niets bijzonders", vulde de ploegdokter van UAE aan. "Waarom we dat in een busje doen? Uit respect voor de privacy van de renner."
"We willen niet dat miljoenen mensen hem met een nat wit koerspak zien. We willen niets verbergen, we zijn hier graag zo transparant mogelijk over.”
"Is het logistiek wel mogelijk?"
Ook bij de andere ploegen verspreidden de beelden zich als een lopend vuurtje. "Jan Bakelants stuurde me er vanmorgen al een berichtje over", vertelt Dag Van Elslande, ploegdokter bij Astana.
"Ik vroeg me meteen af of cryotherapie hier logistiek wel mogelijk is. Een 10-tal jaar geleden gebruikte FDJ het. Kort na de rit zaten hun renners zo'n 50" à 1'50" in een cryocabine."
"Onze sportdirecteur werkte toen voor FDJ en hij zegt dat het de recuperatie wel bevorderde. Maar ik vraag me dus af of het logisitiek kan."
Bij cryotherapie gebruik je vloeibare stikstof op ijskoude temperaturen. "Dat moet goed bewaard worden. Ik heb er dus vragen bij."
Maar werkt de techniek? "Wetenschappelijk is er nog niet superveel over geweten, maar ik geloof er wel in. Er wordt gezegd dat de korte schock je cortisolwaarden vermindert en je herstel in gang steekt."
"Het zou ook je immuniteit verbeteren en het pees- en spierherstel bevorderen. Het zijn speculaties, maar er zit wel iets in."
Het zag er gisteren wel wat stuntelig uit. "Als je iets wil verbergen, dan moet je het beter doen. Maar er kan een simpele uitleg zijn."
Wetenschappelijk is er nog niet superveel over geweten, maar ik geloof wel in cryotherapie.
Wat is het verschil met het klassieke ijsbad?
Het gebruik van een ijsbad daarentegen is natuurlijk niet revolutionair. "Maar met een ijsbad wil je iets anders bereiken", verduidelijkt de teamarts van Astana.
"Je doet de oppervlakkige bloedvaten samentrekken om het bloed in je spieren te doen circuleren en je wil je lichaamstemperatuur sneller doen zakken."
"Een ijsbad heeft ook effect op cortisol en ontstekingen. Bij sommige mensen werkt dat heel goed, bij anderen minder."