Ga naar de inhoud

Rechter verwerpt eis van 100 miljoen dollar van Hans Niemann, de schaker die valsspelen verweten wordt

 wo 28 juni 2023 09:12
" "
Het Amerikaanse schaaktalent krijgt sinds vorig jaar de wind van voren, wereldkampioen Magnus Carlsen verweet hem vals te spelen.

Het Amerikaanse schaaktalent Hans Niemann krijgt geen 100 miljoen dollar van een federale rechter in de VS. Niemann eiste dat bedrag van wereldkampioen Magnus Carlsen, die hem eind vorig jaar beschuldigde van valsspelen, Chess.com én een streamer wegens laster en eerroof en inbreuken op het mededingingsrecht.

Het was een bom in de schaakwereld in de herfst vorig jaar. De Noorse veelvoudige wereldkampioen Carlsen beschuldigde begin september na een verlies op de Sinquefield Cup in Saint-Louis (Missouri) tegen Niemann de 20-jarige Amerikaan van valsspelen.

Vanuit verschillende hoeken doken negatieve berichten op over Niemann, die eerder ook al verbannen was van de schaakwebsite Chess.com wegens vermoedens van vals spel. De zelfbewuste Niemann gaf toe dat hij als tiener wel eens online valsspeelde buiten competitie. Maar niet aan het schaakbord zelf. Daar gelooft Carlsen niks van. Net als streamer en grootmeester Hikaru Nakamura.

Niemann trok naar de rechter in Missouri wegens laster en eerroof, maar ook omdat zijn mededingingsrechten geschonden zouden zijn omdat hij niet mocht deelnemen aan lucratieve toernooien. 

Districtsrechter Audrey Fleissig verwierp de beschuldigingen, deels omdat ze zich niet bevoegd wist over de claims die onder staatswetgeving vallen.

Beroep

"Wij zijn blij dat de rechtbank het initiatief van Niemann om onverdiend geld te recupereren heeft gecounterd", reageerde een advocaat van Carlsen in de Wall Street Journal.

De internationale schaakbond FIDE opende eind september een onderzoek in wat het grootste schandaal in de schaakwereld wordt genoemd. Niemann bleef schaken, maar verloor wel plaatsen op de internationale ranking.

Carlsen liet het WK schieten, waar de Chinees Ding Liren de Rus Jan Nepomniasjtsji versloeg.

Het kamp van Niemann liet optekenen dat hij beroep zou aantekenen bij een staatsrechtbank.

Gerelateerd: