Ga naar de inhoud

Het EK van de Belgian Cats aan de hand van de statistieken: dominantie over de hele lijn

 ma 26 juni 2023 09:47
De Belgian Cats
De Belgian Cats waren heer en meester op dit EK.

De Belgian Cats hebben zich voor het eerst tot Europees kampioen gekroond. Dat die titel meer dan verdiend was, blijkt ook bij een blik op de EK-statistieken. Ook daar heersen de Cats, individueel en als team.

Het hoeft niet te verbazen dat MVP Emma Meesseman de koningin is van de individuele statistieken. Want hoewel de immer onbaatzuchtige Meesseman die individuele stats niet belangrijk vindt, maken ze wel duidelijk hoe dominant onze landgenote dit toernooi was. Meesseman was dit EK de nummer 1 in:

  • gemiddeld aantal punten per match: 21,7
  • gemiddeld aantal steals per match: 4,3
  • gemiddelde efficiëntie per match: 29,8

Efficiëntie per match? Dat cijfer is de uitkomst van een aantal berekeningen met de individuele statistieken, waarmee de productiviteit van een speelster uitgedrukt wordt. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de efficiëntie op het veld.

 

Met een gemiddelde efficiëntie van 29,8 doet Meesseman ruim beter dan de nummer 2, Natasha Mack uit Montenegro (22,8). Ook Kyara Linskens (4e met 19,3) en Julie Allemand (9e met 17,3) staan qua efficiëntie per match in de top 10.

Allemand, Linskens en Vanloo heersen ook

Ook dominant dit EK: Julie Allemand. De Belgische spelverdeelster strooide dit toernooi met liefst 52 assists.

 

Allemands gemiddelde van 8,7 beslissende passes per wedstrijd is goed voor een plaatsje in de geschiedenisboeken van het EK, want niemand deed ooit beter. De Sloveense Nika Baric bleef in 2019 steken op 8,5 assists per match.

 

En de Julies deden het bijzonder goed dit toernooi, want ook Julie Vanloo blinkt uit in de statistieken. Niemand gooide meer driepunters binnen dan de Belgische schutter (24 in totaal).

 

Vanloo werkte haar driepunters af aan 43,6 procent, waarmee ze in dat klassement 4e is. De meest efficiënte driepuntshotter is ook een Belgische. Met 11 op 18 driepunters, goed voor 61,1 procent, is Laure Résimont de nummer 1 qua driepuntpercentage.

 

Ook Kyara Linskens, de MVP van de finale, kaapt nog een 1e plaats weg. De Belgische center was de beste shotblocker dit EK met een gemiddelde van precies 2 blocks per wedstrijd.

 

Voorts is er nog een eervolle vermelding voor nieuw gezicht Bethy Mununga. Zij speelde gemiddeld 15 minuten per match, waarin ze gemiddeld 5,7 rebounds plukte.

 

Als die cijfers omgezet zouden worden naar 40 minuten per match, is Mununga goed voor 15,1 rebounds, waarmee ze de nummer 3 zou zijn. Samengevat: Mununga plukte een bovengemiddeld aantal rebounds in de minuten die ze kreeg.

Kyara Linskens maak de Spaanse Paula Ginzo het leven zuur.
Kyara Linskens was dit EK goed voor 12 blockshots.

Belgian Cats doen het ook als team

Ook als team blonken de Belgian Cats uit in statistieken. Dat werd eerder dit toernooi al geïllustreerd toen de Belgische vrouwen hun eigen assistsrecord verbraken in de wedstrijd tegen Israël.

 

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat België dit EK de nummer 1 was qua assists, maar de Cats domineerden ook in heel wat andere categorieën. Een overzicht:

  • 1e in gemiddeld aantal punten per wedstrijd: 81,3
  • 1e in afwerkingspercentage: 49,4 %
  • 1e in afwerkingspercentage driepunters: 42,6 %
  • 1e in afwerkingspercentage vrijworpen: 80,2 %
  • 1e in assists per wedstrijd: 27,2
  • 1e in steals per wedstrijd: 11,5

De Belgische dominantie is weinig verrassend ook terug te zien in het Team van het Toernooi. Daarin eisen de Belgian Cats liefst 3 plaatsjes op, met Emma Meesseman, Julie Allemand en Julie Vanloo.

Chauvinistisch als we zijn, hadden Kyara Linskens en Antonia Delaere daar van ons ook mogen tussen staan, maar de FIBA koos voor de Spaanse Alba Torrens en de Française Sandrine Gruda.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd:

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.