Ga naar de inhoud

Cycling Vlaanderen wil wielersport verlossen van vrijwilligerstekort

Deze seingever splijt het peloton in tweeën.

Geen Lotto Belgium Tour dit jaar. Een nijpend tekort aan signaalgevers dwong de organisatie om de rittenkoers voor vrouwen af te gelasten. Federatie Cycling Vlaanderen - die weliswaar volledig los staat van de wedstrijd - kent het probleem en werkt aan een actieplan.  

Het aantal wielerwedstrijden en toertochten kende de voorbije jaren een flinke dip. "De coronapandemie had daar natuurlijk haar aandeel in”, zegt Geert Barbry, voorzitter van Cycling Vlaanderen.

 

“Maar organisatoren kampen met een nog groter probleem: het tekort aan vrijwilligers. En het is simpel: zonder vrijwilligers geen koers. Signaalgevers, wedstrijdchauffeurs, officials: ze spelen allemaal een essentiële rol.”

Het is simpel: zonder vrijwilligers geen koers.

Geert Barbry, voorzitter Cycling Vlaanderen

Met het actieplan #SterkVrijwilligerswerk kan Cycling Vlaanderen dat tekort op korte én lange termijn wegwerken, is Barbry overtuigd: "We gingen in zee met de mensen van Vrijwilligerswerkwerkt. Zij helpen ons een toekomstgericht actieplan uit te tekenen."

 

"Daar betrekken we zoveel mogelijk wedstrijd- en toertochtorganisatoren, clubs en provinciale afdelingen bij.”

#VrijwilligOpKoers in het Centrum Ronde van Vlanderen in Oudenaarde

Praten met alle stakeholders

Sien Supply, communicatieverantwoordelijke bij Cycling Vlaanderen, schetst de aanpak: "In het voorjaar hebben we 10 VeloVisie-avonden georganiseerd. Onlinepraatsessies met telkens één groep van stakeholders: organisatoren, ex-renners, officials, ouders van jeugdrenners, trainers, recreanten…"

 

"Dat genereerde een schat aan informatie over de werking van onze federatie. We weten nu nog beter hoe we onszelf kunnen blijven verbeteren, hoe we innovatief blijven. Ook en vooral op het vlak van vrijwilligerswerking."

 

"Daarnaast organiseren we in elke provincie een #VrijwilligOpKoers-avond voor clubleden en -besturen. Ze krijgen er inspiratie en concrete tips voor een betere vrijwilligerswerking. Clubs kunnen bovendien inschrijven voor een vervolgtraject op maat van één of drie avonden."

Er is héél veel goeie wil aanwezig om een ijzersterk vrijwilligersbeleid op poten te zetten.

Geert Barbry, voorzitter Cycling Vlaanderen

En daar blijft het niet bij, zegt Supply: "In het najaar keren we terug met VeloVisie en #VrijwilligOpKoers. We gaan in gesprek met nog eens tien stakeholdergroepen en bouwen verder op de thema’s van het voorjaar. Ook de vervolgtrajecten starten dan op."

 

De eerste editie van #VrijwilligOpKoers vond plaats op 16 mei in Oudenaarde. En dat was een succes, zag Geert Barbry: "Ruim 50 clubbestuurders en organisatoren tekenden present. Het enthousiasme was geweldig om te zien."

 

"Er is héél veel goeie wil aanwezig om een ijzersterk vrijwilligersbeleid op poten te zetten. Het probleem is urgent, dat weten we. Maar we gaan dat samen duurzaam oplossen, zodat we klaar zijn voor de toekomst."

Wil je weten welke vrijwilligersrol jij kan vervullen in de wielersport? Lees er alles over de website van Cycling Vlaanderen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.