Ga naar de inhoud

De Ronde van België voor vrouwen week voor start plots afgelast: "Kunnen veiligheid rensters niet garanderen"

In 2021 was Lotte Kopecky nog eindlaureate van deze rittenkoers.

De organisator van de Lotto Belgium Tour heeft de vijfdaagse rittenkoers voor vrouwen afgelast. "Het financiële plaatje liep alsmaar op en er zijn niet genoeg seingevers", vertelt organisator Tom Thienpont.

De start was normaal voorzien voor woensdag 14 juni in Mettet. Maar door grote problemen bij de twee laatste ritten, wordt de volledige organisatie stopgezet. 

 

"Het zag er allemaal zo mooi uit. Het parcours was opnieuw veelbelovend, ik had de sponsors kunnen overhalen om extra financiële inspanningen te maken om het kostenplaatje rond te krijgen", vertelt Thienpont. "Tot we problemen kregen met de signalisatie."

 

"De zaterdagrit met start en aankomst in Ronse loopt deels over wegen van het Franstalige landsgedeelte en daar konden we geen verkeersborden plaatsen", klinkt het. "Het was te kort dag om het parcours in Ronse nog helemaal om te gooien."

 

De rittenkoers loopt tegelijk met de Baloise Belgium Tour en dat zorgde voor een tekort aan seingevers voor de afsluitende rit in Geraardsbergen: "Er waren nog tal van andere manifestaties die dag waar seingevers nodig zijn. Zonder hen heb je geen koers."

 

"De veiligheid van de rensters kon zo niet gegarandeerd worden en dan stopt het."

 

Vorig jaar schreef de Poolse Agnieszka Skalniak-Sojka de Lotto Belgium Tour op haar naam. In 2021 was Lotte Kopecky nog eindlaureate van de rittenkoers. Ze zou ook dit jaar deelnemen.

Editie volgend jaar?

Betekent dit dan het einde van de Belgium Tour voor vrouwen? 

 

Thienpont blijft optimistisch: "Ik moet nog eens samenzitten met mijn sponsors. Zijn ze nog bereid te investeren? Zo ja, dan komt er zeker een nieuwe editie."

 

Een andere mogelijkheid was om de twee laatste ritten te schrappen. Maar dat vond de organisator geen oplossing: "Dan kom je slechts aan drie wedstrijddagen. Dat kun je ook niet maken naar de sponsors toe. Ze betaalden tenslotte voor het volledige pakket."

 

"Met heel veel pijn in het hart moet ik de koers volledig afgelasten."